Senaste Kommentarer

Top Commenters

SVT Skandal!: kulturbråken som skakade Sverige

Inlägg av Embla Sue Panova den 16 september 2014 i

TV

skandal

Kommer du ihåg den där tårtan som fick kulturministern att hamna på löpen? Horkarlsmyntet? Eller tjejen som skulle hoppa från Liljeholmsbron och blev tvångsintagen – men det var bara ett skojprojekt? Nu listar SVT sex av Sveriges mest omtalade och omskakande händelser som alla har ett gemensamt – de har skett i kulturens namn. Onyanserat har tjutittat på de två första avsnitten.

okändkvinna

Avsnitt 1 – Okänd kvinna

I första avsnittet, som sänds i morgon klockan 21:00 i SVT 1, får vi titta närmare på skandalen kring Okänd Kvinna – Anna Odells slutprojekt som gick ut på att tvångsintag på psykvården, för att sedan göra konst av det. Den här historien fick enorm uppmärksamhet i media och folk var rasande över att någon kunde utnyttja vården för att göra konst. ”Behöver hon vård igen hoppas jag att de ger henne en spark där bak” lät det. Men Anna hade själv varit med om en psykos och ville bara återskapa den för att kunna dokumentera den och därmed säga något: att tvångsvården behöver ses över. Rätt eller fel? Kolla in Skandal! så kanske du blir klokare.

makode

Avsnitt 2 – Rastårtan

Andra avsnittet handlar om konstnären Makode Linde som fick enorm uppmärksamhet sedan han bakat en tårta föreställande en halv, naken, kvinna med ett så kallat ”blackface”. Det var kanske i sig inte en så stor sak, Makode hade sedan länge gjort konst med den typen av uttryck. Det anmärkningsvärda var att Makode använde sitt eget huvud för att komplettera den nakna kvinnokroppen och att kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth, som fått i uppdrag att skära i tårtan, faktiskt gjorde valet att ta sig en bit. Makode började skrika när kniven träffade tårtkvinnans underliv och kulturministern blev förstås skärrad, men fortsatte skära och äta. Efteråt fick hon massiv kritik för att hon gjort valet att som vit inte dra sig för att skära en bit av den svarta kvinnan – men frågan är hur man själv hade ställt sig. För i konstens namn är ju det mesta tillåtet. Eller?

Jag har bara en sak att säga: missa inte! Jag ser redan fram emot det tredje avsnittet som handlar om hur Carina Rydberg outar hela Sveriges kulturelit i sin bok Den högsta kasten. Det här är en stund av lagom balans mellan sensation och soffdiskussion – och jag har svårt att se att någon skulle titta och lämnas oberörd.

Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg