Senaste Kommentarer

Top Commenters

Tema: Pride. TV-tips!

Inlägg av Embla Sue Panova den 29 juli 2013 i

TV

pridetv

Det är Pridevecka i Stockholm och då färgas allting i regnbågens kulörer – så även Onyanserat! Därför har vi tagit in två filmexperter som ska guida dig genom queerutbudet i TV-tablån den här veckan. Johan Fransson och Christer Hällkvist, take it away! 

Under prideveckan visar SVT fyra sevärda filmer om sexuell identitet.

Den första, Pojktanten (SVT2 mån 29/7, repris lör 3/8) , är regisserad av Ester Martin Bergsmark som också är centralfigur i filmen. Pojktanten är svårbestämd som film och landar någonstans mellan dokumentär och fiktion. Ämnet är Bergsmarks sökande efter identitet och kärlek, och den hemvist som han finner i relationen med Eli Levén.

Laurence Anyways (SVT2, tors 1/8) är underbarnet Xavier Dolans tredje film. Precis som föregångaren Hjärtslag är filmen en fullständig estetisk njutning. Det är snyggt, det är coolt – men det är också väldigt, väldigt bra. Huvudkaraktären Laurence lever tillsammans med den färgstarka och liberala Frédérique och är en respekterad fransklärare. Allt verkar bra, men inom honom gnager en sanning som måste komma fram. Laurence Anyways är, på sätt och vis, en komma ut-film men Dolans val av ämne av sammanhang och ämne gör den till något annorlunda. Se!

Kyss mig (SVT1, fre 2/8) av Alexandra-Therese Keining, handlar om Mia och Frida som träffas när deras föräldrar ska gifta sig. Samtidigt visar det sig att Mia ska gifta sig med pojkvännen Tim. Mia och Frida inleder en passionerad relation som i slutändan visar sig innehålla alla de problem och tillgångar som finns i en heterosexuell relation, med sårbarhet, känslighet, otrohet och flirtande. Omgivningen har inte mycket synpunkter på deras val av varandra, utan befriande nog blir istället deras relation kärnan i intrigen.

Andrew Haighs film Weekend (SVT1, fre 2/8) utspelar sig passande nog under en helg. Russell möter Glenn på en klubb och det som först bara verkar vara ett engångsligg blir ett möte som förändrar dem båda. Kanske. Det är befriande att filmen inte nödvändigtvis ser homosexualiteten eller komma ut-processen som ett problem. Frågan är snarare om man som homo skall välja ett Svenssonbögliv eller om man skall leva utanför det. Dessutom möts karaktärerna i att hitta sin identitet och sin mänskliga grundtrygghet.

 

Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg