Senaste Kommentarer

Top Commenters

The Knick – första intryck

Inlägg av Måns Lindén den 9 augusti 2014 i

TV

knicktop

The Knick

The Knick är inte Cityakuten eller Chicago Hope. Om du vill se läkare som agerar ställföreträdande Gud med understöd av stråkar och beundrande blickar bör du nog välja bort The Knick helt och hållet. The Knick skildrar en tid då läkarna provade sig fram. Ofta med katastrofala följder. Här dör patienter i parti och minut och läkarna förhåller sig helt osentimentala eftersom ingen verkar räkna med att patienten ska överleva. Redskapen ser ut som medeltida tortyrhjälpmedel i männens händer. För visst är det män det handlar om. 1900-talets början var som bekant det manliga geniets högtidsstund och kirurgen John Thackery (Clive Owen) är vassast av dem alla. Han är en riktigt osympatisk figur – både rasist, sexist och pompös. Dessutom är han en kokainmissbrukare som spenderar större delen av sin lediga tid på horhus i Chinatown. Men vad spelar det för roll? Han är ju ett manligt geni.

the-knick-cinemax1

Geni eller mördare?

Så vad har vi här? Jo, ännu en antihjälte som sällar sig till raden av besvärliga män vi har sett i premiumtelevisionen de senaste åren. Och det är ett recept som visat sig funka rätt bra. Walter White, Tony Soprano och Dexter Morgan är några exempel på det. Greppet må kännas lite slitet, men eftersom Clive Owen är en riktigt bra skådis och Steven Soderbergh står bakom kameran, blir jag rätt sugen på att följa alla tio avsnitt. Fräschören ligger i att vi får se en annan sida av läkemedelskonsten. Serien utspelar sig i början av 1900-talet då läkemedelsmetoderna var primitiva och ibland rent hälsovådliga. Migrän? Ta lite kvicksilver så går det över! Behöver du bedövning? Då injicerar vi lite kokain rakt in i din ryggrad! Vi får se födelsen av den moderna läkekonsten och precis som med tidsdokumentet Halt & Catch Fire är det kul att sitta med facit på hand när läkarnas arrogans och inkompetens släcker ännu ett liv.

THE-KNICK-FILMING-facebook

En dåtida Yellow Cab

The Knickerbocker Hospital i New York är också en bild av sjukvårdens skuggsida. På den här tiden fanns inga sjukvårdsförsäkringar och det handlar ofta mer om att få in ”rätt” patienter. Alltså de med svåra åkommor som kan betala för sig. En nyckelperson för det här upplägget är ambulanschauffören Tom Cleary som trålar runt i stan och letar olyckor, stuvar in potentiella patienter i bakluckan och åker till The Knick för kontant betalning som omgående sups upp på den lokala puben. Läkarna på The Knick är karriärister i en cynisk bransch som kanske inte har förändrats så mycket som vi vill tro. Empatin för patienterna är obefintlig och de är mer intresserade av tekniska framsteg och upptäckter som kan gagna dem själva. Det gäller alla förutom Dr. Algernon Edwards (André Holland). Han är en afroamerikansk läkare med erfarenhet från Europa, men eftersom Thackery är en tjurskallig rasist låter han inte Edwards få chansen att visa vad han kan. Han reduceras till en hjälpreda som förväntas stå bredvid och beundra de vita läkarna. Den konflikten kommer definiera hela säsongen, var så säker.

the-knick-tv-review

Cirkusen

The Knick är ett enormt steg framåt för kanalen Cinemax. Tidigare drog de in sina pengar via mjukporr samt geggiga serier som Banshee och milt fascistoida Strike Back. Det här är kvalitet rakt igenom, och det är lite intressant att Soderbergh regisserar samtliga avsnitt; det borgar för stringens. I regel brukar ju kända regissörer göra piloten och sedan lämna över till kanalens påläggskalvar. Kostymerna och miljöerna är påkostade och man får känslan av att The Knick utspelar sig på Boardwalk Empires bakgator. Det visuella uttrycket är filmiskt och ljudarbetet lika så; droppande blod har aldrig låtit så intimt och obehagligt. Resan från den oupplysta eran till den moderna och akademiska sjukvården symboliseras genom att elektricitet installeras på sjukhuset. Olyckan är omgående framme och avsnittet avslutas med att Thackery i vredesmod slår sönder proppskåpet. Resan kommer bli lång, komplicerad och synnerligen intressant.

The Knick visas på C More Series och HBO Nordic från 9 augusti. 

Skrivet av Måns Lindén

Gillar rockmusik, konfetti och kulörta lyktor. Tittar gärna på premiumkanalernas serieutbud, skräckfilm och amerikansk independent. Medverkar med jämna mellanrum i Sveriges Radios PP3 med den föga blygsamma titeln "filmexpert".

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg