Senaste Kommentarer

 • Embla on Svt Play-tips: Dödsfallet

  Men gud vad spännande! Visste inte detta. Ja alla dokumentärer borde sluta som Jinx egentligen, men för de som inte...
  Posted 12 juni, 2018
 • Lindman1 on Svt Play-tips: Dödsfallet

  Körde precis igenom denna på Netflix och redan par avsnitt in kände jag igen storyn men kunde först inte riktigt...
  Posted 11 juni, 2018
 • Embla on Svt Play-tips: Dödsfallet

  Eh, hur fasen kunde jag skriva fel? 2 ggr dessutom. Skäms som en HUND. :D
  Posted 10 juni, 2018
 • Daniel S on Svt Play-tips: Dödsfallet

  Finns på Netflix också! Och han heter ”Peterson”. :)
  Posted 8 juni, 2018
 • Lindman1 on Deep Blue Sea 2 – Hajar som pajar

  En helt rimlig frågeställning. Jag har alltid plats för hajar, dinosaurier, seriemördare och rymdvarelser. En härlig blandning men tyvärr också...
  Posted 4 juni, 2018

Top Commenters

Tin Star – Konsten att göra ett pilotavsnitt

Inlägg av Emil Viksell den 14 september 2017 i

TV

Premiären av Sky Atlantic-serien Tin Star på C More har avlöpt utan större medialt väsen. Olyckligtvis.

Londonpolisen Jim Worth (Tim Roth) har förflyttat sin familj från England till det lilla vykortsvärdiga samhället Little Big Bear i den kanadensiska delen av Klippiga bergen. Där har han inrättat sig som sheriff på orten. Det stora oljebolaget rullar in i idyllen, med en PR-skicklig talesperson i Elizabeth Bradshaw (Christina Hendricks) och en obehaglig och hårlös säkerhetschef vid namn Gagnon (Christopher Heyerdahl), och stämningen i den fridfulla utposten hårdnar. Mer och mer.

Första avsnittet lyckas med balansstycket att både puttra på, bygga upp spänning och samtidigt erbjuda nyckelhändelser. Jim (Roth) är en nykter alkoholist och vissa detaljer antyder ett våldsamt förflutet. Bergsmiljöerna må vara storslagna, men den kusliga, ljusa och något sura stråkmusiken ligger hela tiden som en nagel i idyllens öga.

Bra PR är a och o i oljebranschen.

Tydligt blir att oljebolaget antagligen inte kommer att sky några medel för att genomdriva bygget av ett gigantiskt raffinaderi. Och byggnationen delar ortens invånare i två läger. Men när folk börjar dö är det ännu oklart om det är oljebolaget som ligger bakom eller om det är Jims (Roth) förflutna som kommit ikapp honom.

Roth har plockat upp sin originaldialekt, som han i huvudsak droppade när han satsade på en karriär i USA. Han har spelat roller med sin brittiska engelska tidigare, som i Lie to Me, men här är den grötigare och ljuvligare än ever. Jag har aldrig sett honom göra en dålig roll, men hans prestation som Jim är ändå ett strå vassare än vanligt. Han tar sig också an rollen med ett slags torr, engelsk humor.

Mörkret som drar in över Little Big Bear kommer smygande, och det är så fruktansvärt snygg gjort. Någon placerar en orm i Jims (Roth) portfölj, som hans son hittar. Jim har också en ormtatuering på ryggen. Vad betyder det? Flera sådana där beståndsdelar förekommer. Element som hintar om något men inte avslöjar något.

Spoiler: Den här figuren är inte snäll!

Säkerhetschefen Gagnon (Heyerdahl) har personlighetsdrag som påminner om Cancer Man i Arkiv X. Tillsammans med Mad Men-bekantingen Christina Hendricks, som den skenheliga Elizabeth, stövlar de in i invånarnas tillvaro utan större hänsyn till deras väl och ve, eller naturens för den delen.

I slutet återkommer vi till samma scen som öppnar avsnittet och hela serien. En otroligt välkomponerad cirkelrörelse. Måtte nu den här serien få mer uppmärksamhet. Sedan är det ju ofta så med dessa thrillers att de anslår storslaget och knyter ihop säcken på ett alldeles bedrövligt sätt. Vi får hoppas att Tin Star är undantaget.

Tin Star visas på C More.

Skrivet av Emil Viksell

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg