Senaste Kommentarer

 • Embla on Svt Play-tips: Dödsfallet

  Men gud vad spännande! Visste inte detta. Ja alla dokumentärer borde sluta som Jinx egentligen, men för de som inte...
  Posted 12 juni, 2018
 • Lindman1 on Svt Play-tips: Dödsfallet

  Körde precis igenom denna på Netflix och redan par avsnitt in kände jag igen storyn men kunde först inte riktigt...
  Posted 11 juni, 2018
 • Embla on Svt Play-tips: Dödsfallet

  Eh, hur fasen kunde jag skriva fel? 2 ggr dessutom. Skäms som en HUND. :D
  Posted 10 juni, 2018
 • Daniel S on Svt Play-tips: Dödsfallet

  Finns på Netflix också! Och han heter ”Peterson”. :)
  Posted 8 juni, 2018
 • Lindman1 on Deep Blue Sea 2 – Hajar som pajar

  En helt rimlig frågeställning. Jag har alltid plats för hajar, dinosaurier, seriemördare och rymdvarelser. En härlig blandning men tyvärr också...
  Posted 4 juni, 2018

Top Commenters

Varför har du inte sett Bombay Beach?

Inlägg av Måns Lindén den 5 augusti 2013 i

TV

bombay-beach.jpg

Bombay Beach

Jag är knappast ensam om att sett den ohyggligt pretentiösa och intressanta Story of Film som går på SVT nu. Att lyssna när den sävlige Mark Cousins lotsar oss genom filmhistorien är en närmast hypnotisk upplevelse och hans kärlek till filmen går inte att ta miste på. Samtliga filmer han lyfter fram har något som man ser alltmer sällan; ett genuint bildberättande. Regissörer som förstått att filmens främsta styrka är bildernas poesi. Jag är så van vid att bli skedmatad handlingen via oändliga dialogutbyten och omotiverade närbilder på självmedvetna skådisar att jag funderar på om det inte istället borde kallas bildsatt radio.

Därför blir jag glad när en film som Bombay Beach dyker upp. Den har visats på DOX tidigare men ligger nu återigen på SVTplay för alla er som har missat den. Filmen är en drömsk och svidande vacker dokumentär om en bedagad badort i Kalifornien. På det bekymmerslösa 50-talet var Bombay Beach en turistmagnet men nu ligger den i ruiner. Kvar bor ett hundratal människor och handlingen kretsar kring tre av dessa. Benny Parrish är en bipolär pojke med livlig fantasi och en oändlig kärlek till sin familj, CeeJay Thompson är en lovande football-spelare som flytt våldets LA för att slippa möta samma öde som sin mördade bror. Slutligen är det Red som är en pensionerad oljefältsarbetare som nu försörjer genom att sälja smuggelcigaretter. Tillsammans får de representera den amerikanska drömmens baksida. Bombay Beach är en sällsam upplevelse  – många stänger nog av redan efter fem minuter men då gör man ett misstag. En recensent kallade filmen en ”surrealistisk dröm” och det är en träffsäker beskrivning. Jag ser den som en tvillingfilm till den underbara Beasts of the Southern Wild. Det är samma stämning, värme och respekt för människorna som både kämpar med sig själva och de yttre omständigheterna.

Bombay Beach ligger HÄR

 

Skrivet av Måns Lindén

Gillar rockmusik, konfetti och kulörta lyktor. Tittar gärna på premiumkanalernas serieutbud, skräckfilm och amerikansk independent. Medverkar med jämna mellanrum i Sveriges Radios PP3 med den föga blygsamma titeln "filmexpert".

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg