Senaste Kommentarer

Top Commenters

Vegorätt – En första titt

Inlägg av Embla Sue Panova den 20 januari 2016 i

TV

Vego

Igår hade det nya vego-matprogrammet Vegorätt premiär på SVT. Det har blåst snålt i media idag och Onyanserats mat-tv-fantaster Embla och Ingrid var bara tvungna att kolla.

EMBLA: Jag törs faktiskt påstå att jag ser mer matprogram än de flesta normala människor med ett onormalt intresse för mat och lagning. Jag ser verkligen allt och är sjukt emot att äta en massa kött utan ansvar så det här programmet var jag jättespänd på att se. Det kändes som en otrolig möjlighet att få folk att fatta att man kan äta gott utan att döda djur, men att man inte måste vara på ett särskilt sätt eller ta klivet fullt ut – bara tänka mer. Men det blev ju helt bortslarvat.

Hur var dina förväntningar, Ingrid? Du har ju tagit steget och är vego på heltid, en annan bara väljer ju bort kött ofta och äter eko från små gårdar när det väl ska ätas. Dubbelmoralens väktare, jag vet.

INGRID: Jag äter ju fisk, så riktigt vego är jag inte … Men precis som du slukar jag mat-tv, och såg fram emot SVT:s första matprogram med bara vegomat (faktiskt tror jag inte jag har sett ett enda matprogram om bara vegomat i nåt annan kanal heller). Dock blev jag lite besviken redan när jag fick veta att det inte bara skulle vara vego, utan vegan med ”hälsoinriktning”. Inte för att jag har något emot veganmat förstås, men för att … ost och smör är ju så gott. Skämt åsido, jag tänkte att det var lite märkligt att SVT kör en sån supersmal nisch av matlagning när de väl kör ett vegoprogram. Och nu när jag sett programmet tycker jag att det största problemet är hela programmets form. Herregud vad mycket onödigt flum det var!

EMBLA: Ja, alltså, jag är otroligt tolerant när det kommer till just matprogram. Kan till och med bortse från det allra smetigaste av Leilas attityd när hon jämför sig med sina egna cupcakes som både söt och god osv, bara för att hennes kök är så mysigt. Men det här var ju som en parodi på matprogram! Eller nej förresten, ett program från en annan galax ..! Jag fattar ingenting. Är det ironiskt eller alltså: va? Allt är så vackert och fint att det känns som om det sprinklats extacy på granolan!

INGRID: När de två programledarna faktiskt stod och lagade mat och berättade in i kameran vad de lagade fanns det ju potential. Men om det ska vara ett program med inriktning vegansk, gärna raw, mat så är det ju viktigare än någonsin med tydliga presentationer. Här börjar hela programmet med att de lagar en smoothie bowl. Vad är ens en smoothie bowl? Vad är aroniabär som de stoppade i? Hur får man tag i det? Vad är acai-pulver? Varför ska det vara med, är det för smaken eller konsistensen? Eller bara för att det är nyttigt, vilket man får intrycket är typ det viktigaste med alla ingredienser här, eftersom de flera gånger missar helt att beskriva ingrediensens smak eller funktion i receptet, förutom nyttigheten? Varför ska det va grönkål i? Alla såna här pedagogiska bitar missas helt. Istället läggs det programtid på oändliga mängder klippbilder på härlig natur, på att programledarna sätter grönkål bakom öronen, och obegripligt nog ska de helt plötsligt yoga mitt på en åker. Omringade av vimplar som det precis har spenderats två minuter av programtiden på att de vandrat över åkern med.

Vego 2

But why?

EMBLA: Jag kan absolut fatta varför man klipper in extragrejer, det är ju sånt som gör ett program unikt, om man nu inte har ett annat tydligt koncept som, inte vet jag … ATT LAGA VEGOMAT, KANSKE?! Det hade ju räckt. Men när det är veganskt, raw och glutenfritt (vad fan finns det ens kvar? Jo men just det: fermenterat te!) så får man nog skärpa till tonen och inte spela alla som redan hatar folk med vegokost i händerna. Jag känner ju själv att jag vill äta djur bara för att hämnas på dem och då är det illa!

INGRID: Jag håller förstås med om att såna där kringgrejer behövs, det finns ju i alla såna här program, inte minst hos mys-maestro Ernst Kirchsteiger, som vi ju båda gillar. Men här är det som att ingen inblandad lyckats dra i bromsen för när det blir för mycket av allt, och precis som du säger uppfyller det exakt alla överdriva fördomar som finns om vegetarianer. Jag tycker lite synd om programledarna, som ju blir i centrum av all den här kritiken som programmet nu får, eftersom det väl inte är de som bestämt hela upplägget och klippningen och så vidare. En producent (eller vem det nu är) borde till exempel ha valt bort den tramsiga scenen där den ena programledaren låtsas att hon har fått fyra armar, genom att den andra programledaren står bakom henne och sticker fram armarna. Eller insett att det bara blir fånigt att sitta uppe på en höbal och käka.

En grej i programmet är ju att de lagar all mat utomhus, vad tänker du om det Embla? Jag har svårt för det i allmänhet, eftersom allt enbart är så mycket jobbigare och mer opraktiskt. Jag är liksom den som knappt pallar det här med att ”grilla i park” som alla ska hålla på med om somrarna, pga: 1. Det går inte att grilla något vettigt på engångsgrillar. 2. Det går inte att komponera nån vettig måltid utan att behöva ta med sig typ kylväska med fyrtio tillbehör. 3. Det är obekvämt och maten blir kall.  Så jag fick lätt panik när de drog iväg till stranden och skulle grilla, och började tvätta sötpotatis i havet. Jepp. Inga konstigheter. Sen började de skära rotfrukter på nån låda i sanden, för det är ju inte alls nåt man förbereder innan man åker till stranden! Gaaah.

EMBLA: Jag är helt med dig, Ingrid. Jag har ju inte ens varit på festival för att jag är så jäkla bekväm! Nej, det här blir på tok för klämkäckt och som du säger: något borde ha dragit i nödbromsen för länge sen. Får också lite dåligt samvete över att programledarna får hela skiten, men jag tänker på ett program på engelsk tv som heter The Little Paris Kitchen med Rachel Khoo. Det är också på något vis lite sådär att det kretsar kring henne och gulligull, men hon är rätt rivig och det matchar hennes gulliga prickiga kjolar och Amelie-pluttiga kök. Det måste finnas lite salt i en söt rätt – det borde till och med två hårdnackade veganer veta.

INGRID: Och Rachel Khoo berättar ju och visar tydligt vad det är hon lagar och varför hon väljer olika ingredienser! Och har inte en programledarkollega som hela tiden ska vara med och göra allt tillsammans med henne … Nä, det är trist att klaga så här mycket på ett nytt matlagningsprogram. Synd på så rara ärtor! Kanske blir det bättre i kommande program?

Vegorätt visas på SVT och SVT Play.


Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg