Senaste Kommentarer

 • Embla on Svt Play-tips: Dödsfallet

  Men gud vad spännande! Visste inte detta. Ja alla dokumentärer borde sluta som Jinx egentligen, men för de som inte...
  Posted 12 juni, 2018
 • Lindman1 on Svt Play-tips: Dödsfallet

  Körde precis igenom denna på Netflix och redan par avsnitt in kände jag igen storyn men kunde först inte riktigt...
  Posted 11 juni, 2018
 • Embla on Svt Play-tips: Dödsfallet

  Eh, hur fasen kunde jag skriva fel? 2 ggr dessutom. Skäms som en HUND. :D
  Posted 10 juni, 2018
 • Daniel S on Svt Play-tips: Dödsfallet

  Finns på Netflix också! Och han heter ”Peterson”. :)
  Posted 8 juni, 2018
 • Lindman1 on Deep Blue Sea 2 – Hajar som pajar

  En helt rimlig frågeställning. Jag har alltid plats för hajar, dinosaurier, seriemördare och rymdvarelser. En härlig blandning men tyvärr också...
  Posted 4 juni, 2018

Top Commenters

You are Teddybears – dokumentär om ett av Sveriges genom tidernas bästa band.

Inlägg av Embla Sue Panova den 29 juli 2017 i

TV

Ni vet när man råkar på en gammal vän, oftast ofrivilligt, men plötsligt inser hur ofantligt mycket man har saknat hen i sitt liv och man undrar hur det ens kan komma sig att man inte ses varje dag för att man har så sjukt trevligt? Precis så var det att se dokumentären om Teddybears som finns på SVT play just nu. Plötsligt verkade det helt orimligt att jag inte bara lyssnar på deras skivor varenda dag. Jag tycker att du som ännu inte har sett dokumentären ska göra det, fort som bara fan. Och har du ännu inte en relation till Sveriges grymmaste band kan du ju passa på att skaffa det nu.

Patrik, Jocke och Klas.

På nittiotalet flyttade jag till Stockholm från Linköping. Från att ha gillat både synth och hårdrock samtidigt fast man inte fick, gått igenom både depprocken och Zappaperioden gillade jag vid tiden i princip bara gammal pop och northern soul – samt stockholmsbanden Teddybears och Caesars Palace. I min nya stad var konserterna bara en tunnelbaneresa bort och jag vet inte hur många gånger jag har sett dem live. Men en sak var gemensamt varje gång: ett tryck som varken en dokumentär, eller en sketen bloggtext för den delen, kan få fram.

Nu fyller både bandet 25 år. I dokumentären får vi se hur Patrik Arve, Jocke Åhlund och Klas Åhlund gick från att vara ett hc-band som ingen kände till, till att släppa debutskivan You are Teddybears och sedan  grymma plattan I can’t believe it’s Teddybears Stockholm som bland annat innehöll  Magic Finger, Fish Out of Water och covern på Kraftwerks Robots för att sedan faktiskt bli världskända med skivan Rock n’ Roll High School och låtar som Punkrocker och Automatic Lover. Vi får träffa de lite truliga genierna i bandet (och bakom björnmaskerna) som egentligen inte alls vill göra en dokumentär om sig själva men som gärna pratar om varför SD är det sämsta som har hänt Sverige i modern tid – och poängterar att de lägger Moderaterna på en tät andraplats. Vi får också se artister som Paola Bruna, Dennis Lyxzén, Robyn, Håkan Hellström och Iggy Pop berätta om sin relation med bandet.

Ola Rapace. Eller… va?

Dokumentären är skickligt gjord med både värme och humor. Något tänder till i mig när jag nästan får känslan av att vara där, med dem, och att jag är 25 år yngre igen. Jag tas liksom tillbaks till en tid där jag kunde säga precis vad som helst utan att tänka på konsekvenser och där saker inte var så jäkla blodigt allvar, ja, förutom politik. För en stund byter jag ut mitt medelålders bittra mot att bli lite ung, arg och sorglös ett tag. Det är härligt.

Att musik är livsviktigt är nog de flesta överens om, oavsett vad man går igång på. Men i en tid som denna, då politiska texter nästan skriver sig själva, känns det extra viktigt att någon tonsätter vettigheterna så att de når ut. Även om Teddybears texter inte är så politiska att man kan ta på det så missar inte medlemmarna en chans att föra ut budskapet om rättvisa, jämlikhet och respekt för alla. Och det är lika tidlöst som deras musik.

Du hittar dokumentären HÄR. Där ligger den tills den 26 oktober.

Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg