Senaste Kommentarer

 • Jimmy on Split – Shyamalan tystar kritikerna

  Riktigt kul å höra. Gillar dock nästan alla hans filmer. Till viss del bara för att jag gillar det jag...
  Posted 19 januari, 2017
 • andyhally on Hell or High Water – Texasmys från Storbritannien

  Håller med vartenda ord du säger, men skulle vilja säga ytterligare ett par saker. Först, att den här filmen är...
  Posted 8 december, 2016
 • Marcus Sebastian Olsson on Pappor på film

  Vill passa på att tipsa om ett riktigt guldkorn i kategorin farsor på film - Infinitely Polar Bear!
  Posted 26 november, 2016
 • http://aboutmovies.blogg.se on Måndagslistan: Värsta grannarna

  Rolig lista! :)
  Posted 21 november, 2016
 • Emma P on Vi drevar på.

  Så himla bra skrivet! Du har så vansinnigt rätt, inte tusan kritiseras männen på tv för att de har...
  Posted 21 november, 2016

Top Commenters

Världens Bästa TV-intron – plats 15

Inlägg av Måns Lindén den 11 juni 2012 i

Världens Bästa TV-intron

Dexter

Dagens TV-utbud är bättre än någonsin. Tack vare premiumkanaler som HBO, Showtime, FX och AMC har det skett en statushöjning och de vassaste manusförfattarna hittar man nuförtiden där. Friheten att utforska välskrivna karaktärer över lång tid har även attraherat välrenommerade regissörer och skådespelare. I takt med att innehållet förbättrats har även förpackningen fått sig en ansiktslyftning och stor vikt har lagts just på öppningssekvenserna. Numer är det en konstform i sig. Många talangfulla människor har känt sig manade att fånga stämningen, det övergripande temat samt locka in publiken på ett par minuter och den här serien inlägg ska en gång för alla fastslå vilka som har lyckats bäst! För listor är ju alltid kul.

15. Dexter 

Vi sätter ribban högt och inleder med denna lika enkla som geniala sekvens. Gestaltningen av karaktären sker i en serie extrema närbilder av huvudpersonens morgonrutiner som alla spinner på hans mörkare sidor med hjälp av övertydliga liknelser. En stor del av Dexters offentliga persona handlar ju om att förmedla en bild av att han är ”normal” – därför är det så briljant att bygga introt på det som alla normala människor gör varje morgon. Att skildra dessa rutiner som våldsamma handlingar  – när man tittar närmare – blir ett sätt att visa Dexters sanna personlighet. Vi förstår direkt vem han är – utan en enda replik. Ljudarbetet är en stor del av sekvensens styrka. Rakhyveln, kaffekvarnen, frukten som pressas, köttbitens slafsande när han osentimentalt hackar upp den för konsumtion. Blodet som är den gemensamma nämnaren för både hans officiella och mer ljusskygga verksamhet är det visuella grepp som håller ihop sekvensen i detta naggande goda intro.

Skrivet av Måns Lindén

Gillar rockmusik, konfetti och kulörta lyktor. Tittar gärna på premiumkanalernas serieutbud, skräckfilm och amerikansk independent. Medverkar med jämna mellanrum i Sveriges Radios PP3 med den föga blygsamma titeln "filmexpert".

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg