Senaste Kommentarer

 • Johan Anderson on Dr Who – Alla tiders doktor

  Jag är ju lite rädd för att det med en stor dos nostalgi som jag kommer ihåg den, jag har...
  Posted 21 juli, 2017
 • Simon on Vi drevar på.

  Inte så konstigt att folk tycker till om någons tröja eller smink i det sammanhanget, det utesluter inte att man...
  Posted 21 juli, 2017
 • Lindman1 on Apornas Planet: Striden – Den grandiosa finalen

  Tack Petter! Det var mycket roligt att höra, det gjorde helt klart min dag. Jag suger åt mig berömmet likt...
  Posted 20 juli, 2017
 • Petter Stjernstedt on Apornas Planet: Striden – Den grandiosa finalen

  Hej, måste bara säga att du skriver mkt bra! Beskrivande, metaforiskt, inlevelsefullt. Vi skribenter (Kulturbloggen) måste stötta varandra. Och håller...
  Posted 19 juli, 2017
 • Therese Wåtz on Dr Who – Alla tiders doktor

  Ja, han är onekligen väldigt populär (med rätta). Jag ska ta en till titt på Baker, för han har fått...
  Posted 19 juli, 2017

Top Commenters

Världens Bästa TV-intron – plats 15

Inlägg av Måns Lindén den 11 juni 2012 i

Världens Bästa TV-intron

Dexter

Dagens TV-utbud är bättre än någonsin. Tack vare premiumkanaler som HBO, Showtime, FX och AMC har det skett en statushöjning och de vassaste manusförfattarna hittar man nuförtiden där. Friheten att utforska välskrivna karaktärer över lång tid har även attraherat välrenommerade regissörer och skådespelare. I takt med att innehållet förbättrats har även förpackningen fått sig en ansiktslyftning och stor vikt har lagts just på öppningssekvenserna. Numer är det en konstform i sig. Många talangfulla människor har känt sig manade att fånga stämningen, det övergripande temat samt locka in publiken på ett par minuter och den här serien inlägg ska en gång för alla fastslå vilka som har lyckats bäst! För listor är ju alltid kul.

15. Dexter 

Vi sätter ribban högt och inleder med denna lika enkla som geniala sekvens. Gestaltningen av karaktären sker i en serie extrema närbilder av huvudpersonens morgonrutiner som alla spinner på hans mörkare sidor med hjälp av övertydliga liknelser. En stor del av Dexters offentliga persona handlar ju om att förmedla en bild av att han är ”normal” – därför är det så briljant att bygga introt på det som alla normala människor gör varje morgon. Att skildra dessa rutiner som våldsamma handlingar  – när man tittar närmare – blir ett sätt att visa Dexters sanna personlighet. Vi förstår direkt vem han är – utan en enda replik. Ljudarbetet är en stor del av sekvensens styrka. Rakhyveln, kaffekvarnen, frukten som pressas, köttbitens slafsande när han osentimentalt hackar upp den för konsumtion. Blodet som är den gemensamma nämnaren för både hans officiella och mer ljusskygga verksamhet är det visuella grepp som håller ihop sekvensen i detta naggande goda intro.

Skrivet av Måns Lindén

Gillar rockmusik, konfetti och kulörta lyktor. Tittar gärna på premiumkanalernas serieutbud, skräckfilm och amerikansk independent. Medverkar med jämna mellanrum i Sveriges Radios PP3 med den föga blygsamma titeln "filmexpert".

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg