Senaste Kommentarer

 • Richard Jansson on Retro, ett minne blott.

  Började titta på Retro bara nu i dagarna. Otroligt intressant och välproducerat program med roliga vinklar på våran nostalgi.
  Posted 28 augusti, 2015
 • Jerry on Sharknado – Recension

  Det mest komiska med den här filmen är att det finns del 2. Creature from the Haunted Sea är en...
  Posted 4 augusti, 2015
 • Lindman1 on San Andreas – Recension

  En katastroffilm med djup, det hade sannerligen varit något. Jag sätter upp den på önskelistan jag med. Ja, det är...
  Posted 8 juli, 2015
 • ADGA on San Andreas – Recension

  Ja, filmen innehåller mycket som bara känns kliché. Det är som om regisören stått med checklista och valt repliker, intriger...
  Posted 7 juli, 2015
 • Lindman1 on TV-Klubben: True Detective säsong 2 avsnitt 2

  Jag önskar att jag kunde vara lika positiv till det här debaclet som ni är. Visst, ni är inte helt...
  Posted 7 juli, 2015

Top Commenters

Logga in

Världens Bästa TV-intron – plats 15

Inlägg av Måns Lindén den 11 juni 2012 i

Världens Bästa TV-intron

Dagens TV-utbud är bättre än någonsin. Tack vare premiumkanaler som HBO, Showtime, FX och AMC har det skett en statushöjning och de vassaste manusförfattarna hittar man nuförtiden där. Friheten att utforska välskrivna karaktärer över lång tid har även attraherat välrenommerade regissörer och skådespelare. I takt med att innehållet förbättrats har även förpackningen fått sig en ansiktslyftning och stor vikt har lagts just på öppningssekvenserna. Numer är det en konstform i sig. Många talangfulla människor har känt sig manade att fånga stämningen, det övergripande temat samt locka in publiken på ett par minuter och den här serien inlägg ska en gång för alla fastslå vilka som har lyckats bäst! För listor är ju alltid kul.

15. Dexter 

Vi sätter ribban högt och inleder med denna lika enkla som geniala sekvens. Gestaltningen av karaktären sker i en serie extrema närbilder av huvudpersonens morgonrutiner som alla spinner på hans mörkare sidor med hjälp av övertydliga liknelser. En stor del av Dexters offentliga persona handlar ju om att förmedla en bild av att han är ”normal” – därför är det så briljant att bygga introt på det som alla normala människor gör varje morgon. Att skildra dessa rutiner som våldsamma handlingar  – när man tittar närmare – blir ett sätt att visa Dexters sanna personlighet. Vi förstår direkt vem han är – utan en enda replik. Ljudarbetet är en stor del av sekvensens styrka. Rakhyveln, kaffekvarnen, frukten som pressas, köttbitens slafsande när han osentimentalt hackar upp den för konsumtion. Blodet som är den gemensamma nämnaren för både hans officiella och mer ljusskygga verksamhet är det visuella grepp som håller ihop sekvensen i detta naggande goda intro.

Etiketter:,

Skrivet av Måns Lindén

Gillar rockmusik, konfetti och kulörta lyktor. Tittar gärna på premiumkanalernas serieutbud, skräckfilm och amerikansk independent. Medverkar med jämna mellanrum i Sveriges Radios PP3 med den föga blygsamma titeln "filmexpert".

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg