Senaste Kommentarer

 • Embla on Svt Play-tips: Dödsfallet

  Men gud vad spännande! Visste inte detta. Ja alla dokumentärer borde sluta som Jinx egentligen, men för de som inte...
  Posted 12 juni, 2018
 • Lindman1 on Svt Play-tips: Dödsfallet

  Körde precis igenom denna på Netflix och redan par avsnitt in kände jag igen storyn men kunde först inte riktigt...
  Posted 11 juni, 2018
 • Embla on Svt Play-tips: Dödsfallet

  Eh, hur fasen kunde jag skriva fel? 2 ggr dessutom. Skäms som en HUND. :D
  Posted 10 juni, 2018
 • Daniel S on Svt Play-tips: Dödsfallet

  Finns på Netflix också! Och han heter ”Peterson”. :)
  Posted 8 juni, 2018
 • Lindman1 on Deep Blue Sea 2 – Hajar som pajar

  En helt rimlig frågeställning. Jag har alltid plats för hajar, dinosaurier, seriemördare och rymdvarelser. En härlig blandning men tyvärr också...
  Posted 4 juni, 2018

Top Commenters

Världens Bästa TV-intron – plats 15

Inlägg av Måns Lindén den 11 juni 2012 i

Världens Bästa TV-intron

Dexter

Dagens TV-utbud är bättre än någonsin. Tack vare premiumkanaler som HBO, Showtime, FX och AMC har det skett en statushöjning och de vassaste manusförfattarna hittar man nuförtiden där. Friheten att utforska välskrivna karaktärer över lång tid har även attraherat välrenommerade regissörer och skådespelare. I takt med att innehållet förbättrats har även förpackningen fått sig en ansiktslyftning och stor vikt har lagts just på öppningssekvenserna. Numer är det en konstform i sig. Många talangfulla människor har känt sig manade att fånga stämningen, det övergripande temat samt locka in publiken på ett par minuter och den här serien inlägg ska en gång för alla fastslå vilka som har lyckats bäst! För listor är ju alltid kul.

15. Dexter 

Vi sätter ribban högt och inleder med denna lika enkla som geniala sekvens. Gestaltningen av karaktären sker i en serie extrema närbilder av huvudpersonens morgonrutiner som alla spinner på hans mörkare sidor med hjälp av övertydliga liknelser. En stor del av Dexters offentliga persona handlar ju om att förmedla en bild av att han är ”normal” – därför är det så briljant att bygga introt på det som alla normala människor gör varje morgon. Att skildra dessa rutiner som våldsamma handlingar  – när man tittar närmare – blir ett sätt att visa Dexters sanna personlighet. Vi förstår direkt vem han är – utan en enda replik. Ljudarbetet är en stor del av sekvensens styrka. Rakhyveln, kaffekvarnen, frukten som pressas, köttbitens slafsande när han osentimentalt hackar upp den för konsumtion. Blodet som är den gemensamma nämnaren för både hans officiella och mer ljusskygga verksamhet är det visuella grepp som håller ihop sekvensen i detta naggande goda intro.

Skrivet av Måns Lindén

Gillar rockmusik, konfetti och kulörta lyktor. Tittar gärna på premiumkanalernas serieutbud, skräckfilm och amerikansk independent. Medverkar med jämna mellanrum i Sveriges Radios PP3 med den föga blygsamma titeln "filmexpert".

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg