Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Extramaterial

CRIME-TIME Truth and Justice

De flesta som följer True crime är väl medvetna om fallet med West Memphis three. Ett mordfall som fått enormt mediapådrag och inte minst för att kändisar såsom Johnny Depp, Peter Jackson och Eddie Vedder involverade sig. Genom filmer som Paradise Lost, West of Memphis och Devil’s knot har fallet fått internationell kännedom. För er som inte sett de filmerna, kan jag absolut rekommendera dem också, men nu ska vi prata om något annat, nämligen podcasten Truth and Justice.

För er som inte känner till fallet så är West Memphis three morden på tre åttaåriga pojkar där tre tonårskillar sedan dömdes för morden. En av tonåringarna dömdes till och med till döden. Problemet är att det inte fanns några bevis för att killarna gjort det och efter mycket hårt arbete och många långa år i fängelset släpptes killarna genom en så kallad ”Alford plea” (som ger dem rätten att säga att de är oskyldiga samtidigt som de erkänner skuld för att få ett förkortat straff. Straffet får sedan exakt den längden som fångarna redan suttit av, så de släpps relativt omgående. Det är egentligen ett sätt för staten att släppa oskyldiga utan att erkänna att något blivit fel).

Vad som ofta händer med sådana här fall är att man glömmer bort mordoffren någonstans längs vägen. I detta fall tre små pojkar som förlorade sina liv på ett brutalt och tragiskt vis, och som inte fått rättvisa på grund av riktigt inkompetenta poliser och ett galet rättssystem.

Nu har crime-podden Truth and Justice plockat upp fallet och de har som enda fokus pojkarna och att få rätsida på utredningen. De har alltså inte fokus mot de dömda, även om de såklart även tar upp den aspekten.

Podden börjar med att skapa en tidslinje och går igenom vad alla inblandade gör under tidslinjens gång. De ställer sig starkt frågande till hur polisen arbetade och varför de exempelvis inte letade efter de försvunna pojkarna direkt de fick larmet och varför de sedan inte intervjuade familjemedlemmar. De tar in profilerare och intervjuar anhöriga och involverade.

Efter varje avsnitt lägger de även upp tillhörande information, tex kartor och casefiles, på deras hemsida www.truthandjusticepod.com, som är jätteintressant att titta på samtidigt som man följer podden.

Karta över området där pojkarna hittades (tre cirklar med kryss i det tvärgående vattendraget).

De har även extraavsnitt mellan varje avsnitt där de diskuterar vad som uppkommit under inspelningen av avsnittet, och samlar in vittnesmål och ny information som lyssnarna kommer in med.

Det har hittills sänts 10 avsnitt och 9 extraavsnitt, så lyssna ikapp och se om podden och vi lyssnare kan hjälpa till att lösa det här omtalade fallet!

Du kan hitta podden Truth and Justice i de flesta podd-program, och de har även tidigare tagit upp fler intressanta fall, så som Adnan Sayed och Edward Ates, som även de är riktigt intressanta.

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En biolog som vill känna sig invigd och därför alltid letar efter detaljer och dolda budskap. Älskar riktigt bra karaktärsbeskrivningar men hatar övertydlighet. Har även en förkärlek till Will Ferrell och tecknat.