Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Extramaterial

Djur på vita duken

lassie

I de flesta produktioner förekommer det djur i någon form. Det kan vara grannens katt, en polishund eller kanske ett familje-husdjur. De är antingen med som statist eller som en del av handlingen. Vissa filmer har till och med djur som huvudroller. Vi på Onyanserat har tittat lite närmare på djuren som förekommer på vita duken och det visade sig att de kunde väcka både frågetecken och stor irritation. Therese bestämde sig för att ta tag i saken.

 

Jag är ju en djurälskare av rang. Jag har jobbat med djur hela mitt liv och har utbildat mig för att kunna fortsätta med det även på en högre nivå. Jag mår bra när jag ser djur på film, det kombinerar två av mina favoritsaker helt enkelt. Då blir det kanske så att jag lägger märke till djuren lite mer än vad som är tanken, och det är tyvärr så att det kan förstöra hela upplevelsen för mig när de inte lagt ner tillräckligt med energi på att få till rätt djur på rätt plats.

Till exempel är en sak som stör livet ur mig när djur helt uppenbart är fel för rollen. Katter har till exempel en färg som är honspecifik (sköldpaddsfärgad, när katten har röda inslag i sin färgsättning). Det är alltså högst olämpligt att casta en sköldpaddsfärgad katt i rollen som en hankatt. Det borde finnas tillräckligt många katter i andra färger för att fylla alla filmroller som finns, kan man tycka.

En av flera varianter av sköldpaddsfärg.
En av flera varianter av sköldpaddsfärg.

Hästar ska vi nog inte ens gå in på. Så fort man börjar lägga märke till dem kan man inte sluta. Se om Braveheart och lägg lite fokus på hästarna så kommer ni aldrig att vilja se den filmen igen. Hur många gånger kan man byta häst under en och samma scen? Och ska man byta häst kan man väl ändå ha en häst i samma färg? Plötsligt har hästar bläsar och i nästa ögonblick är de helt bruna eller svarta.

I Arn ska han ha en jättefin svart häst, det poängteras i boken och hästen har en roll genom hela historien. I filmatiseringen är hästen dock bara svart i Sverige. Så fort han ger sig ut i världen verkar det som att det inte fanns en enda svart häst att tillgå. Det stör livet ur mig! I Zorro-serien försökte de i alla fall gömma hästarnas färganomaliteter med peruker och övermålningar.

Från svart, till brun, till brun med stjärn.
Från svart, till brun, till brun med stjärn.

Jag frågade runt hos branschfolk om man valde djur efter hur de passade i rollen, eller efter förmåga. Det visade sig att förmågan övervägde utseende. Fullt förståeligt, men kan man inte kompromissa. Måste man ta det djur som inte passar i rollen, bara för att den kan utföra jobbet? Finns det så få svarta hästar att Arn måste rida runt på bruna hästar halva filmen?

Jag ställer mig också frågande till varför alla djur måste låta HELA tiden. Är en hund inte en hund om den inte skäller och gnyr? Hästar gnäggar och frustar inte särskilt mycket till vardags, men på film är det nästan det enda de gör. Jag ser ju att det är en häst där utan att den måste göra hästljud. Om det hade varit så att filmskapare lägger på ”djurljud” som en hjälp för blinda att uppleva filmen, hade jag inte höjt ett ögonbryn, men jag har svårt att tro att så är fallet.

Efter att jag stört mig på utseende och ljud, går jag osökt vidare till beteenden. Som ni kanske redan vet är jag, när jag inte skriver sura krönikor om djur på film, en etolog (djurbeteendevetare skulle vi kunna kalla det). Jag har därför en tendens att titta även på beteenden och tänker på hur djuret lärt sig att reagera på ett visst sätt på kommando.

De flesta beteenden är lätta att förstå. Vissa är helt enkelt bara inlärda och belönade beteenden som djuret utför när någon ber om det. Inga problem. Däremot händer det att djur ska uppvisa mer djupare känslor, så som rädsla pch aggressivitet. De jag frågat om detta tog starkt avstånd från detta och sa att de tackar bestämt nej till produktioner där de kräver rädda djur.

Spelad rädsla?
Spelad rädsla?

Jag har full förståelse och kan inte tänka mig något konstigare för djuret än att bli skrämt av människor som ska ta hand om det.

Den här tankebanan tar mig osökt till en scen i serien Dexter, där han tänker tillbaka till när han som liten barn fann sig själv sittandes i en pöl av sin mammas blod. Barnet som spelar Dexter ser fullkomligt livrädd ut! Förstår små barn skådespeleri? Kan de uppvisa spelad rädsla? Jag har mycket svårt att tro det, men barn på film får bli en egen krönika.

Spelad rädsla?
Spelad rädsla?

Att djur förekommer på vita duken har inte gått någon förbi, men kanske ni nu ger dem lite extra tid och uppmärksamhet. Förhoppningsvis inte på ett negativt sätt. Så länge hästarna har rätt färg och hundarna slutar gny så blir jag glad av att titta på dem i alla fall. Kanske kommer djuren att bli animerade i större utsträckning i framtiden. Det såg ju i alla fall ordentligt bra ut i Life of Pi.

1 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En biolog som vill känna sig invigd och därför alltid letar efter detaljer och dolda budskap. Älskar riktigt bra karaktärsbeskrivningar men hatar övertydlighet. Har även en förkärlek till Will Ferrell och tecknat.