Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Extramaterial

En pratstund med Darth Vader

Janne Sandin som Darth Vader
Janne Sandin som Darth Vader. Foto: Nordic Garrison

Dave Prowse vet det. Hayden Christensen vet det. Janne Sandin vet det.

De vet alla hur det känns att trä på sig den klassiska, svarta dräkten och bli Darth Vader för en stund. De två förstnämnda namnen klingar säkert bekant, men vem är egentligen Janne Sandin?

På SciFiWorld-mässan som pågår denna helg 11-12 april i Göteborg kommer Darth Vader med vänner och en del ovänner vara på plats och visa upp sig i sina fantastiskt välgjorda dräkter. Dräkter garanterat byggda med blod och svett om nu inte tårar också. Dräkter byggda från grunden, hopsnickrade, limmade och svetsade. Dräkter som måste godkännas av nitiska bedömare i USA innan de får användas offentligt i officiella Star Wars-sammanhang.

Janne Sandin är Darth Vader när han inte är Chewbacca när han inte är en vanlig människa. Han är en av eldsjälarna i 501st Nordic Garrison, en förening där ovillkorlig kärlek till Star Wars och dräktbyggande är ett måste.

Onyanserat fick en pratstund med Janne.

Kan du berätta lite om 501st Nordic Garrison?

501st Legion är världens största Star Wars-dräktförening med 7000 medlemmar världen över och startades 1997. I Sverige, Danmark, Norge och Finland heter vår del Nordic Garrison, och vi är ungefär 200 medlemmar. Våra medlemmar deltar i olika mässor, biopremiärer, företagsevent, barnkalas och bröllop. Vi tar aldrig betalt, men samlar in pengar till välgörenhet riktad till barn som Barncancerfonden, Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus, Ecpat och Unicef.

Man kan lätt tro att era medlemmar bara är nördiga grabbar som har en crush på Leia alternativt Padmé beroende på generation och annars inte ser dagsljus så ofta då TV-spel och hämtpizza står på det dagliga programmet?

Nej då, det där är en fördom även om det också kan stämma ibland. Vi är alla möjliga slags människor, och fler och fler är kvinnor dessutom. Vi har medlemmar i Vita Huset till och med.

Men ditt dräktbyggande måste ju ta väldigt mycket tid i anspråk i alla fall. Hur mycket tid och pengar har du egentligen lagt på din Vader-dräkt?

Jag har byggt dräkten under ca tre år och lagt ungefär 20 000 kr på den. Men då hänger jag på Ebay och andra forum för att hitta billiga delar som kan användas. Sen har jag byggt en Biker Scout, och min son har en Jawa-dräkt. Jag har också gjort en avstickare till rebellsidan och tillverkat en Chewbacca-dräkt. Tur att jag har en förstående familj som självklart också är medlemmar.

Far och son Sandin
Far och son Sandin. Foto: Nordic Garrison

Har du några andra drömprojekt när det gäller nya dräkter?

Boba Fett finns helt klart i tankarna.

Coolt. Han var min favorit när jag växte upp.

På mässorna dyker en del gamla skådisar upp för autografskrivande och frågestund. En är exempelvis Dave Prowse som ju faktiskt befinner sig på årets mässa. Han har ett ganska dåligt rykte som sur gubbe, kan du säga något om det?

Han har dåliga och bra dagar, och till viss del kan man ju förstå att han är trött på samma frågor om hur känns att blivit utbytt (rösten görs ju som bekant av James Earl Jones) och om dräkten är varm. Så ryktet är ganska oförtjänt tycker jag.

Ok, men det finns säkert roligare skådisar att hänga med?

Ray Park (Darth Maul) och Jeremy Bullocks (Boba Fett) är klart bland favoriterna, men också Orli Shoshan (Shaak Ti) som alltid är trevlig mot sina fans.

Gruppfoto med medlemmar i Nordic Garrison. Snubben som inte har dräkt är faktiskt Ray Park.
Gruppfoto med medlemmar i Nordic Garrison. Snubben som inte har dräkt är faktiskt Ray Park. Foto: Nordic Garrison

Hur ofta är ni iväg på evenemang?

Alla i familjen deltar på fyra stora mässor varje år plus en Star Wars-weekend på Legoland. Förutom detta kör vi 8-10 barnkalas och senare i år kommer vi garanterat medverka när Star Wars: Episode 7 har premiär.

Hur ser en dag normalt ut på en mässa?

Med en fullastad bil tar vi oss till mässan 2 timmar innan öppning för morgonmöte. Där går vi genom schema, vem som gör vad och färdigställer montern. Den sköts uteslutande av våra supporters, frivilliga som bara vill hjälpa till. Det är många som uppskattar Star Wars förstås, men också att vi gör det för en god sak. Under dagen har man 2-3 entimmespass plus parader. I montern kan man fotografera sig med några av våra medlemmar, blast a trooper och fäktas med ljussablar. Mellan varven är det fria aktiviteter och då vi går runt som vanliga besökare, köper prylar och kollar in mässans utbud. Vi lever på pizza och öl, men går normalt ändå ner 5 kg. Ja, dräkterna är varma.

Och slutligen, är det inte lite konstigt att ni som är onda jobbar med välgörenhet?

Visst, våra dräkter gestaltar den onda sidan av Kraften, men vår slogan är ”Bad guys doing good”. Dealen här är att Lucasfilm skulle stämma skiten ur oss om vi skulle tjäna pengar på detta. Därför skänker vi all vinst till välgörenhet.

Tack, Janne. Ni gör ett grymt jobb.

Denna helg kommer faktiskt inte Janne Sandin vara Darth Vader utan då är det Chewbacca-dräkten som gäller. Svettigt jobb, men någon måste göra det. Och visst är det häftigt att Nordic Garrison samlat in över 1,3 miljoner kronor till välgörenhet för barn sen starten. Så ta med ungarna, gamla som unga, och titta förbi i helgen.

Mer information

SciFiWorld i Göteborg 2015

501st Nordic Garrison

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Synthare och Arsenal-fan som bygger webbar till vardags. Föredrar intresseväckande dialog före explosioner, och gäspar vanligtvis när det blir för mycket action såvida det inte sker i rymden. Tycker Totoro är det gulligaste djuret som någonsin fångats på film.