Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Extramaterial

Extramaterial: Snart dags att bojkotta fotbolls-VM. Eller?

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photo-image35404835
Jogo Bonito

OS i Sochi är över och så även twitterstormarna. Men låt oss backa bandet några månader. Logiken var: Ryssland inför drakoniska anti-gaylagar och därför ska vi bojkotta OS i Sochi. Gott så. Det pratades även om kostnader. Att olympiaden var den dyraste någonsin och att pengarna helt enkelt försvann ner i ett gytter av korruption och nepotism. Vi gjorde oss lustiga över bilder på halvfärdiga badrum och skrockade åt ryssarnas ineffektivitet. Men i takt med att guld, silver och brons trillade in i det blågula medaljskåpet avtog svenskens vilja att bojkotta den på förhand bespottade tillställningen. Hyckleri när det är som vackrast.

charlotte-kalla-kan-ta-tva-os
Idag är vi alla Kalla

Johan Croneman skriver ofta om sportjournalisters flata inställning till att granska den bransch de rapporterar om. Det har han alldeles rätt i, men problemet är större än så. Eftersom arrangörerna och innehavarna av tv-rättigheterna (alltså många sportjournalisters arbetsgivare) sitter runt samma bord och äter av den gyllene gåsen, måste man inse att korruptionen bildar en perfekt cirkel. Journalisternas chefer vill inte göra sig ovän med värdnationerna, får då kan man säga adjö till ackrediteringen och därmed alla sköna reklampengar. Sportvärlden är inte en plats för idealister.

Det är en plats för dopingstinna idrottare, köpta domare, internationella spelsyndikat, korrumperade byggherrar och politiker med storhetsvansinne. Det är en business och inget annat. Och det här är naturligtvis ingen nyhet. Salt Lake City-OS, med Mitt Romney som general, var omgärdat av skandaler som snabbt tystades ner. Att omvärlden reagerade så starkt inför Sochi-OS var för att Putin och hans kompisar var så totalt skamlösa med sin korruption. De ignorerade kritiken för de visste att den inte skulle få någon långvarig effekt. Och i Ryssland var det få som orkade bry sig. Cynismen är total och det finns ingen som på allvar tror att politikerna sätter folkets intressen i första rummet.

314007_10151025974016248_1215160879_n
Så här glada är alla brasilianare!

Om ca 100 dagar är det så dags för fotbolls-VM i Brasilien. Bortsett från antigay-lagarna är det samma historia igen: nya dyra arenor byggs, kåkstäder rivs för att ge plats åt nya gallerior och politikerna pratar om alla positiva effekter VM kommer ha för befolkningen. Men försnacket inför Sochi och Brasilien-VM skiljer sig markant. Vilket är lite märkligt. Brasilien är nämligen minst lika korrumperat som Ryssland – näringslivet och politiken är än mer sammanflätat och befolkningens tilltro de som styr är på bottennivå. Allt det här vet vi, men jag har inte hört ett ord yppas om att vi för den sakens skull ska bojotta fotbolls-VM.

För det kan väl inte ha att göra med hur vi schablonmässigt uppfattar dessa två länder? Ryssland är ju som vi alla vet kallt, grått och alkoholiserat. Brasilien däremot – sol, sambadans och leende människor! Och dessutom älskar ju alla fotboll! Det är ju fullständigt självklart att fotbolls-VM ska arrangeras i ett sådant land. Eller?

brasil-de-821
Brasiliens fotbollslag från 1982 tar en paus från samban.

Det är sant att Brasilien är ett fotbollstokigt land. Men ett mantra har spridit sig hos befolkningen: ”det här är inte mitt VM”. Det finns ett missnöje som gror och demonstranterna har redan börjat gå ut på gatorna där de brutalt slås ner av militärpolisen. De riktiga fansen känner att FIFA i samarbete med de brasilianska politikerna har kidnappat deras sport och gjort den till ett nöje för de redan privilegierade. De känner avsky inför kortsiktigheten i att bygga en massa nya arenor för skattepengar som skulle kunna använts till annat. Kort sagt: jogo bonito, det vackra spelet, har fått en ny innebörd och det är ett spel som befolkningen inte längre känner är deras eget.

Kan vara värt att tänka på när fotbollsfebern kommer i sommar. Om inte ens världens mest fotbollsälskande folk vill ta del av sin egen turnering på grund av korruption, falskspel och brutna löften bör man kanske inse att något inte riktigt står rätt till.

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar rockmusik, konfetti och kulörta lyktor. Tittar gärna på premiumkanalernas serieutbud, skräckfilm och amerikansk independent. Medverkar med jämna mellanrum i Sveriges Radios PP3 med den föga blygsamma titeln "filmexpert".