Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Extramaterial

Fantastiska böcker och var man hittar dem

bok1

Ni som har varit på bio och sett Fantastiska Vidunder och Var Man Hittar Dem, visst var ni väl sugna på att själva hoppa ner i den där galna och helmysiga resväskan som Newt Scamander släpade runt på i ett steampunkigt New York? Vet ni vad gott folk, nu kan ni faktiskt det! Eller i alla fall komma så nära den upplevelsen som möjligt. Bokförlaget HarperCollins Nordic har precis släppt tre härligt exklusiva coffee table-böcker med en imponerande mängd fakta där läsaren får full insyn i J.K. Rowlings förtrollade värld.

bok9
En Resväska Med Vidunder

En Resväska Med Vidunder är den vackraste av böcker. Med sin läderimitation och ett magnetlås skall den efterlikna Scamanders resväska, ni vet trollkarlarnas magiska värld, de förunderliga varelser som lever där och människorna som jagar dem. Efter ett förord av Eddie Redmayne där han med egna ord beskriver sin kärlek till Harry Potters rika värld och hur hans dröm slutligen blev sann när han castades till rollen som Newt Scamander, följer 150 sidor ren magi. Det här är bok som precis som filmen förtrollar läsaren med sin detaljrikedom och estetik. Förutom en elegant och tidsenlig utformning med gamla snirkliga typsnitt, persedlar och avbildningar bjuds läsaren på interaktiva inslag, såsom hologram, ihopvikta kartor, inbjudningskort och certifikat.

bok3
En Resväska Med Vidunder

En Resväska Med Vidunder är en blandning av mytologi och fakta. Vi får givetvis stifta bekantskap med de fantastiska vidunder som lever i Scamanders resväska och exempelvis lära oss bakgrunden till Occamynen, som är choranaptyxisk, den kan alltså ändra storlek för att få plats var som helst. Men vi får också veta att att choranaptyxisk är Eddie Redmaynes nya favoritord, som han fick öva ordentligt på med sin dialektcoach. Vi får också veta vad en Mörtlapp helst äter och vad den egentligen bär på ryggen. Men vi får även följa med bakom kullisserna och lära oss fundamenten i filmatiseringen av boken som ligger till grund för den populära filmen. Vill man dessutom dyka ännu djupare i ämnet gör man bäst i att hoppa på även nästa bok.

bok4
Så Skapades Fantastiska Vidunder och Var Man Hittar Dem

Så Skapades Fantastiska Vidunder och Var Man Hittar Dem är en fascinerande insyn i designprocessen som till slut ledde fram till filmen. Den här typen av böcker kan ofta vara lite väl komplexa och tröglästa och därmed snarare riktade till branschfolk eller studenter inom området än biopubliken men här läggs ribban på helt rätt nivå. Boken är fylld med stora vackra bilder, sparsamt kompletterade med kort lättläst teknisk information blandat med faktoider från konceptkontnärer och teamet bakom de imponerande specialeffekterna.

bok5
Så Skapades Fantastiska Vidunder och Var Man Hittar Dem

Så Skapades Fantastiska Vidunder och Var Man Hittar Dem är betydligt mer konst än teknik och här hittar du allt från skisser på Newt Scamanders låsanordning till resväskan till oljemålningar av filmens magnifika arkitektur. En fullkomlig fest för ögat och längst bak i boken har man också bifogat ett antal högupplösta originalfoton som med fördel kan ramas in för att pryda varje Rowling-fan eller cineasts boning.

bok7
Bakom Kulisserna: Så Gjordes Fantastiska Vidunder och Var Man Hittar Dem

Sist och faktiskt minst är den enklaste boken av de tre, budgetalternativet om man så önskar. Bakom Kulisserna: Så Gjordes Fantastiska Vidunder och Var Man Hittar Dem är en komprimerad mix av ovanstående verk. Lite billigare, lite enklare i utförande och material och givetvis inte fullt så heltäckande men ändå tillräckligt genomarbetad för att man skall låta den ligga framme. Det här är inga böcker som skall stuvas in i en Billy bokhylla och trängas med diverse deckare och kärleksromaner i pocketformat. Samtliga tre böcker skall ligga framme och dra till sig lystna blickar. Besökande gäster skall nyfiket plocka upp och bläddra intresserat och förundrat i verken.

bok8
Bakom Kulisserna: Så Gjordes Fantastiska Vidunder och Var Man Hittar Dem

Eddie Redmayne sade följande om Fantastiska Vidunder och Var Man Hittar Dem. ”Jag tyckte att den var rolig, spännande och dramatisk. Den tog fantasin och verklighetsflykten i Harry Potter till ett New York under förbudstiden. Det var ett riktigt spännande ställe att vara på.” Ja, ni som har läst min recension vet ju att jag håller med den gode Redmayne i sin analys och samma sak kan sägas om denna mysiga boktrilogi som finns i handeln nu så här lagom till jul. Det är sannerligen ett riktigt spännande ställe att vara på.

Onyanserat tackar HarperCollins Nordic för ynnesten att få vara en av de utvalda medieplattformar som fick lov att recensera böckerna!

Försäljningsställen: (Sök på Fantastiska Vidunder)

http://www.adlibris.com

http://www.bokus.com

https://www.akademibokhandeln.se

https://cdon.se

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."