Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Extramaterial

Förskolestarten i bokform

I dagarna startar en ny tid som kan vara nervöst både för föräldrar och barn. Förskolestarten. Det är första gången man lämnar dem till totala främlingar (förhoppningsvis) och hajpen om hur jävla jobbigt det kommer bli för alla inblandade vet inga gränser. Men det finns många bra böcker som kan göra förskolestarten lite tryggare, för både liten och stor. Idag ska vi gå igenom några av dem.

Lilla Nej-boken. Den här boken borde ALLA barn läsa, gärna från så ung ålder som möjligt och upp till man kan höja nivån på hur nej-sägandet ska användas. Handlingen är enkel, den handlar om ett litet barn som lär sig att säga nej till olika saker och den utspelas mest på förskolan. Med undantag för att det med självklarhet sägs att man inte får äta godis förutom på lördagarna (här hemma har vi inga regler kring saker som äts, men den diskussionen kunde vi enkelt ta under läsningen) så är den en helt och hållet perfekt introduktion till att bekräfta barnets egenvärde och lära hen att hen har rättigheter, precis som vi vuxna. Superviktig lärdom.

Boken om att gå på förskolan. Nu har vi haft turen att ha kunnat ha vårt barn hemma ända till över 3,5 års ålder så den här boken skulle för vår del ha kunnat vara lite mer avancerat skriven. Men nu börjar ju de flesta förskolan runt 18 månaders ålder och då är den perfekt. Den är positiv rakt igenom – och det är ju alltid en svår avvägning om man ska ta upp ett jobbigt ämne eller om det bara blir att plantera en känsla som kanske inte hade funnits där annars. Men här ligger fokus på hur förskolan funkar och allt det positiva som är med den. Vi tycker mycket om den här hemma.

Alla tre-böckerna. ”Alla tre” går på förskolan Ärtan och är ett gäng som är med på många upptåg i olika böcker, till och med i Pixi-format. Här är det olika situationer i varje bok, till exempel att leka inomhus, utomhus och svåra saker som att sluta med napp. De är enkelt skrivna med stort fokus på bilder som barnet här hemma tycker om att kolla på.

Boken om att börja skolan. När det är dags att ta klivet från förskolan och börja i riktiga skolan är det här en bra bok att förbereda sig med. Betydligt mycket mer text, såklart, och fint skriven om något som kan vara väldigt nervöst.

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!