Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Extramaterial

Homecoming – poddthriller med superskådisar i rollerna

 

Serier man lyssnar på är verkligen en genre på framfart. Vi har tidigare tipsat om P3 Serie, som är dramaserier från Sveriges Radio (här kan du läsa om en av serierna, De dödas röster, och en intervju med skådisen Måns Nathanaelson om hur det är att skådespela med bara rösten), och nu vill jag tipsa om amerikanska  Homecoming. En poddserie med en rollista som verkligen inte skäms för sig. Vad sägs om tunga namn som Catherine Keener, Oscar Isaac, David Schwimmer och Amy Sedaris?

Homecoming är skapad av Eli Horowitz, som har skrivit och regisserat serien tillsammans med Micah Bloomberg. Huvudpersonen Heidi Bergman (Catherine Keener) jobbar som handläggare på det hemliga statliga projektet Homecoming, som ska hjälpa hemvändande soldater att bearbeta sina upplevelser. En av de hemvändande soldaterna är Walter Cruz (Oscar Isaac), som Heidi blir särskilt engagerad i. Samtidigt har Heidi sin dominanta chef Colin Belfast (David Schwimmer) hängandes över sig hela tiden, och inte bara vi lyssnare utan även Heidi själv börjar undra över vad Homecoming-projeket egentligen går ut på. Det är en blandning av telefon-konversationer, inspelade terapisamtal och avlyssnade konversationer, och känslan av att någonting är skumt kryper sig på allt mer.

Det är imponerande hur man berättar med bara ljud, och handlingen utspelas dessutom i olika tidslinjer. Men det är ändå inte svårt att hänga med på vad som händer och när, och att föreställa sig platsen och karaktärerna när man hör en scen. Det är i stort sett alltid bara två karaktärer med i varje scen, men det låter ändå inte konstlat. Och det beror förstås till väldigt stor del på skådespelarinsatserna, som är väldigt bra. Jag tror faktiskt aldrig jag har hört något ljud-drama med Hollywoodskådisar förut, men det märks verkligen hur grymma Catherine Keener och Oscar Isaac är, även när man inte ser dem utan bara hör. I småroller hörs dessutom bland andra Alia Shawkat, Michael Cera och David Cross (hmm, som alla var med i Arrested Development tillsammans, men det är en annan historia).

Det finns två säsonger av Homecoming, och i säsong 2 har Eli Horowitz  kompletterat med en skriven berättelse, som släpptes i sex delar (samtidigt som varje podd-avsnitt kom) på iBooks. Där får man följa en av karaktärerna specifikt, för att ytterligare fylla i de saknade delarna i historien och få veta mer om vad som hände mellan de två säsongerna.

Homecoming har blivit kritikerrosad, och strax innan säsong 1 var slut (i december 2016) så köpte Mr Robot-skaparen Sam Esmail rättigheterna för att göra en tv-serie av den. Och huvudrollen ska spelas av Julia Roberts. Det blir hennes första stora tv-roll, och det kan såklart bli bra. Men själv är jag redan nöjd med att ha följt dramathrillern Homecoming enbart i ljud!

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.