Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Extramaterial

Kungen och jag – ett kärt återseende

Vi träffade nyligen på Iris, 30-talisten som älskar film, när hon besökte biografen Capitol i Stockholm. De skulle visa en av hennes absoluta favoritfilmer, Kungen och jag, med Yul Brunner och Deborah Kerr i huvudrollerna. Vi fångade upp henne efter filmen för att höra vad hon tyckte om filmen så här 63 år efter att hon sett den för första gången.

Hej Iris, vad roligt att få chansen att prata med dig igen om den här fantastiska filmen. Hur tyckte du att det var att se den här filmen igen, går du fortfarande på moln för Yul Brunner?

Det var ett härligt återseende och jag tycker fortfarande att Yul Brunner är kungen. Hans utstrålning gör mig fortfarande pirrig. Tycker samtidigt att han bjuder på humor i umgänget med lärarinnan, värme och kärlek i umgänget med barnen och intelligens i många repliker (som naturligtvis inte är hans utan står i manus).

 

Filmen hade svensk premiär 1956, 63 år sedan, hur tycker du att filmen står sig över tid?

Visst märker man att det har hänt mycket med filmatisering under de 63 åren, men jag tycker att filmen står sig fint i jämförelse med en del andra. Färgen är fin, interiörerna från Siam underbara med människor, djur och natur i trädgårdar. Däremot märkte jag denna gång hur ”onaturligt” det kan bli när en del brister ut i sång mitt i spännande handling.

 

Det är ju mer tillgängligt att gå på bio idag, än det var när du såg den första gången. Hur tycker du att det är att gå på en biograf som Capitol?

Det är mer än ett biobesök. Salongerna är helmysiga och ger en intim stämning. Baren med sitt utbud av drycker och ätbart är befolkad med serviceinriktad och vänlig personal. De får en att känna sig varmt välkommen. Över huvud taget ger en föreställning där mycket mer än bara en film. Svårt att finna rätt ord för känslan men det blir en upplevelse.

Jag känner en glädje och tacksamhet över att det finns människor som gör det möjligt för oss vanliga att kunna återfinna känslor och lycka i att återse gamla idoler och miljöer.

 

En biolog som vill känna sig invigd och därför alltid letar efter detaljer och dolda budskap. Älskar riktigt bra karaktärsbeskrivningar men hatar övertydlighet. Har även en förkärlek till Will Ferrell och tecknat.