Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Extramaterial

Om Herman Geijer eller zombierna kommer.

Under veckorna som gick fick alla svenska hushåll broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” i sin brevlåda. Bra information, absolut. Men om du verkligen vill vara förberedd ska du läsa Herman Geijers ”Överlev katastrofen – 12 sätt att förbereda dig”.

Vi var många som blev lite skakade av att få broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” hem till oss. Sverige liksom. Tryggheten själv. Eller? Plötsligt blev man smärtsamt medveten om att vi lever i osäkra tider och jag hoppas att insikten om att det kan bli VI som får fly och behöver asyl gör att fler röstar för öppnare sinnelag i höst – snarare än tvärtom. Jag har stora hopp om det efter att ha läst författaren och zombie- och överlevnadsexperten Herman Geijers bok Överlev katastrofen, där han berättar att tvärtemot vad man tror, att människor i kris blir egoistiska, så blir vi istället väldigt hjälpsamma mot varann.

Herman har tidigare skrivit boken ”Zombieöverlevnad – din guide till apokalypsen”. Jag har dessutom haft turen att ha honom som kursledare för tusen år sen och känner att det första JAG gör om krisen eller kriget kommer är att leta upp Herman, för han kommer att vara en Shaun bland alla Petes. Men om du inte hittar honom i kaoset är Överlev Katastrofen second bäst. Där pratas det inte lika mycket om zombies, men däremot om hur vi borde förbereda oss. Och det handlar både om praktiska saker och hur du mentalt kan öka dina chanser att överleva.

Jag ställde några frågor till Herman om överlevnad och fick hans bästa tips.

Måste man förbereda sig?
Nej, men det är bra att göra det. Du behöver inte ha försäkring eller cykelhjälm heller men om något går snett är det väldigt bra om du har det. Men det går också att tänka på beredskap ur ett större perspektiv kring kunskap, sociala nätverk, förmåga att improvisera och förmågan att fatta bra beslut i pressade situationer också. Det handlar inte enbart om att ha grejer hemma.

Vilka är de tre viktigaste sakerna att fixa (förutom din bok)?
Känna sina grannar, ha lite extra mat och vatten hemma samt att ha möjlighet att få information typ en batteriradio med extrabatterier eller en vev/solcellsradio.

Vad är det sämsta man kan göra?
Att isolera dig och tro att du kan lösa problem själv. Människan är en social varelse och vid kriser funkar vid dåligt ensamma och vi blir både fysiskt och psykiskt mer sårbara.

Vad är det bästa man kan göra?
Starta en studiecirkel i hemberedskap med dina grannar. Antingen utifrån ”Överlev katastrofen – tolv sätt att förbereda dig” eller ”Boken om hemberedskap” som ABF och civilförsvarsförbundet tagit fram tillsammans.

Och ja, självklart kan du vinna boken!

Om svenska staten nu är så bra på att ta hand om sina medborgare vill ju inte vi vara sämre. Därför tävlar vi ut Hermans bok till den som kan svara på frågan: Vad överlever du längst på, vatten eller mat? Maila ditt svar till embla@onyanserat.se före 21 juni.

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!