Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Extramaterial

Onyanserat sammanfattar E3!

DCIM100GOPRO
E3 FTW!

Storbolagens presskonferenser på årets E3 är över och med det kommer så klart en ocean av nya trailers och spel att hålla reda på. Denna flodvåg av information blir lätt för mycket, men ge inte upp! Vi finns här likt en fyr i blåsväder för att guida er i hamn. Onyanserats korrespondent är på plats i Los Angeles och sammanfattar på distans sina favoriter från E3.

Framtiden för spel stavas Virtual Reality. I alla fall om man lyssnar på Playstation-chefens basunerande om PSVR på den spektakulära scenen i LA Convention Center. Det har ryktats om nya konsoler mitt i generationen från både det gröna och blå lägret. Allt för att ha kraft nog till denna nya fluga.

Men låt oss återkomma till det lite senare. Nu vill jag prata spel.

Först ut i denna buffé av godbitar har vi Hideo Kojima och Kojima Productions, som återigen försöker sig på ett samarbete med Norman Reedus, alla våras favoritkaraktär Daryl från Walking Dead. Trailern till Death Stranding lämnar mig med hakan i bröstkorgen, både av beundran men också undran, om vad fan det är jag just har sett. Men jag är inte orolig. Kojima har en fantastisk berättarstil och jag väntar med spänning på vad han kan åstadkomma utan Konamis tyngande kedjor. Självklart är spelet också VR-kompatibelt.

Ett gäng som satsat helhjärtat på VR är Impuls Gear och deras PlaystationVR-exklusiva spel Farpoint. Efter en felkörning ute i den vida galaxen tvingas man krashlanda på en öde planet. Denna planet är så klart, likt den nya världen på 1400-talet, helt outforskad och du lämnas att upptäcka vad detta karga semesterparadis har att erbjuda. Trailern hintar om sexbenta bestar som sprutar kletiga substanser.

Tillsammans med Farpoint visades även ett nytt styrdon upp, med det kreativa namnet PS VR Aim Controller. En slags nutida Nintendo Zapper, som enligt Sony själva ska kunna läsa av dina rörelser med perfekt precision. Fungerar den som utlovat kan det bli en riktig inlevelsehöjare -tills du tar av dig dina PSVR brillor. Donet ser nämligen ut som ett rullatorhandtag som blåser en tuggummibubbla.

PSVR_Aim_Controller

 

För den som har lätt att sova på nätterna bjuder Sony in till ytterligare en PSVR-exklusiv upplevelse. Den här gången i formen av det mardömsinducerande spelet Here They Lie från studion med det fyndiga namnet Tangentlemen. Här styr vi skutan in i en surrealistisk värld fylld till bredden av psykologisk terror och illvilliga monster som lurkar i periferin. Titeln seglade snabbt upp som min absoluta E3 favorit och jag lämnas smäktande efter mer.

Har man ännu inte fått nog av karga landskap och ödelagda planeter bör blicken riktas mot Days Gone från Bend Studio. Öppen värld. Global pandemi. Alla döda. Eller? Nej, så klart inte. De människor som tidigare befolkat städerna i nordvästra USA har förvandlats till Freaks. Med andra ord, dom är zombier. Låter det bekant? Ja, vi har sett det förut. Men, det hela kommer med en trevlig skruv; karaktären du spelar är en före detta laglös knutte, vars färdigheter och forna livsstil passar utmärkt in i denna nya, brutala värld. Monterad på din HD driver du runt på de brokiga vägarna i jakt på nästa soluppgång.

Fransoserna på Quantic Dream har valt att blåsa liv i det gamla teknikdemot Kara, som nu går under namnet Detroit Become Human och vi bjuds på en rykande färsk trailer.  I Sedervanligt Qunatic Dream manér är det narrativet som ligger i fokus. Ett neo-noir-doftande Detroit har fyllts med androider som sköter människans skitgöra. Dessa artificiella intelligenser är så klart inte sena med att avvika från sin programmering och utveckla ett medvetande, något som bjuder in till intressanta tankar om vad som definierar mänsklighet. Hur du spelar påverkar i hög grad historiens utfall och vi lovas flera moraliska dilemma och knepiga dialogval. (Klicka HÄR för trailer)

Detroit_Become_Human_02
Detroit Become Human

Den gamla räven Nintendo har äntligen bestämt sig för att döpa nästa iteration i Zelda-serien. Pekfingret smekte sista sidan i babynamns-boken och fastnade vid The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Det finns med största sannolikhet inte med i almanackan. De passade även på att visa upp en ny trailer, som ger glimtar av rik variation i såväl landskap som gameplay.

Men nog om spel.

Årets E3 bjuder konstigt nog, så här mitt i konsolcykeln, på en hel del ny hårdvara. Sony har satt både pris och datum på lanseringen av Playstation VR. Slänger du en pengapung med 4000 riksdaler i Sonys ansikte den 13 Oktober kan du bli en av de första stolta ägarna av PSVR.

Sony passar även på att bekräfta rykten kring ett uppdaterat PS4, som ska vara redo att möta den nya tidens utmaningar som kommer i form av 4K och virtual reality. Det lovas trots detta att alla spel ska gå att spela på båda versionerna av konsolen.

Microsoft vill så klart inte halka efter ännu mer i det pågående konsolkriget och är snabba med att utannonsera Project Scorpio, en trimmad variant av Xbox One som skall komma att husera fyra gånger mer beräkningskraft än sin lillebror. Även här råder samma löften om kompatibilitet mellan konsolerna.

Den gamla Xbox One verkar även gått segrande ur Biggest Loser och startar sitt nya liv med att byta namn till Xbox One S, en vit, slimmad variant av det gamla VCR-liknande vidundret. Men utseendet är inte det enda som förändrats, nya komponenter ska ge fördelar i tyngre sektioner av framtida spel. Till det ges vi även fler val av hårddiskstorlek, 1 eller 2 TB utöver standardvalet på 500 GB.

Orden på allas läppar detta E3 verkar onekligen var virtual reality. Även om jag alltid är öppen för ny spännande teknik och de berättarformer som följer med, trevar jag frammåt med en viss skepsis. Spel för mig är ofta en delad upplevelse. Uppkrypen i soffan med ett riktigt bra skräckspel, eller skrikandes åt TV:n under en hektisk NHL-match. Samtidigt bjuder VR in till än mer indragande upplevelser med nästintill total inlevelse.

Kanske gör man rätt i att vänta till tekniken är mogen, som användaren Irisjohn88 på forumet för amerikanska IGN tänker göra. Jag lämnar er med ett citat ur tråden, från Irishjohn88;

“I have nothing against going all VR but.. I myself will wait a decade or so after proper study’s for possible links to cancer,  prolong radiation from having that blue tooth headset on your eyes all the time. Health is more important to me, then amazing game-play experience.”

Time will tell, Irishjohn88, time will tell.

(Texten är skriven av gästskribent Lage Lind)

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar rockmusik, konfetti och kulörta lyktor. Tittar gärna på premiumkanalernas serieutbud, skräckfilm och amerikansk independent. Medverkar med jämna mellanrum i Sveriges Radios PP3 med den föga blygsamma titeln "filmexpert".