Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Extramaterial

Sponsra en barnbok om pitbullen Galunker!

galunker

Min första kontakt med en så kallad kamphund var min kompis Tittis hund Bulten. En underbar liten valp, precis lika harmlös som alla andra valpar jag träffat, bara lite gosigare. Då visste jag inte att jag själv typ tio år senare skulle ha en egen liten bredkäftad kompis i form av en gatuhund från Irland som riskerade avlivning om ingen tog hand om henne. Jag ska erkänna att jag var lite orolig: borde jag inte leka dragkamp? Skulle det kunna trigga något i henne som gjorde att hon skulle flyga på mig och vägra släppa taget? Skulle kanske min forna oro över ett brett arsel bytas mot att se tillbaka på en tid då mitt ansikte fortfarande var intakt?

När jag lärde känna Lula, som hon heter, insåg jag det så många inte har insett: att en hund är en hund är en hund. Och den blir precis det du gör den till. Är du hård och elak kan den riskera att bli agressiv. Är du mjuk och positiv blir den trygg och härlig. Men det mest fantastiska med just de räddade stackarna är att de väldigt lätt lära om – har de haft det dåligt i livet kommer de vara evigt tacksamma för varenda minut med sin räddare i nöden. Hundar vill nämligen inget annat än att se det goda i sin människa. Vi är tyvärr inte lika generösa tillbaka.

galunker2

Det är dock inte konstigt att så mycket fördomar finns kring de här raserna. Förr var alla rädda för rottweilers och schäfrar, som man ansåg förmodligen vara bestar helt omöjliga att styra (alltså perfekta för polisarbete.. nä?) och nu är det kamphundarna som får ta hot om rasförbud och allsorts fördomar med hot om avlivning. Därför är det så underbart härligt att se motvikten till hundrasismen. Den här gången kommer den i form av en bok om pitbullen Galunker som försöker hitta ett eget hem, under ständigt hot från hundfångare och såna som vill använda honom för att kampa och tjäna pengar åt dem. Jag läste om boken i Huffington post och blev helt hänförd! Bilderna är helt fantastiskt fina, påminner mig lite om Tim Burtons tecknade världar och språket är lite år Dr Seuss. Alltså: what’s not to like?

Men det som är så speciellt med den här boken är att den ännu inte finns. För att den ska komma ut i handeln måste tillräckligt många stötta projektet genom så kallad crowdfunding. Det första målet, att få pengar till trycket, är redan uppnått – men med den nya målsumman kommer boken också att kunna distribueras och marknadsföras lite bättre. Jag har redan bidragit med en slant och är du också en vän av denna missförstådda hundras kanske du vill lägga en tia eller två? Kika in här om du också vill bli med i det härliga Galunker-gänget. https://www.kickstarter.com/projects/590151478/galunker. Men det gäller att snabba på – om 15 dagar avslutas insamlingen!

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!