Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Extramaterial

SupérlikeGO – Analogt om vårt digitala liv

superlikego2

Under helgen som var gick tre föreställningar av SupérlikeGO, en analog show om vårt digitala liv. Onyanserat var på plats under premiärföreställningen.

Vi lever i en tid där delar och ögonblick av våra liv förevigas i den digitala världen, på samma gång som det passerar, helt utan säkerhetskopiering, i det verkliga livet. Den enda förvaringsmetoden vi har till vårt förfogande är som minnen i våra egna, och andras, hjärnor. Ett absolut tidsbegränsat och ganska vanskligt sätt att förvara det finaste vi har. Men med mer och mer lättillgängliga och roliga sätt att skapa ett liv i eteren, har vi nu en möjlighet att finnas och spridas digitalt över hela världen. Vi dejtar, umgås och arbetar med varandra genom våra skärmar. Det ska vara endast ett knapptryck bort och inte mer än en sekund slösar vi på att vänta.

Det här fenomenet har inte passerat Antonio Tengroth förbi, och tillsammans med Albert Häggblom började idén växa om en show på temat. Till en början var det Tinder som var i fokus, men i takt med att ensemblen växte, växte också antalet sociala medier som skulle beröras. Resultatet blev SupérlikeGO.

superlikego

Föreställningen är uppbyggd i sju korta, fristående, sketcher. Perfekt för oss som kommer från den historiskt mest otåliga generationen. Vi får träffa på personer som på ett eller annat sätt hängett sig åt ett liv på sociala medier.

YouTube-stjärnan Polly (Johanna Loredana Spadaro) trotsar stormiga väder för den perfekta selfien, och hon förskönar världen med varje nagellacksreview. Under den glittrande ytan vilar dock ett inte lika glittrigt psyke, och bakom det polerade leendet hittar vi en skadad person som är djupt beroende av den digitala uppmärksamheten. Polly får vi träffa vid flera tillfällen, och inte ens en gång interagerar hon med någon annan verkligen person. En aspekt som skapade ett djup hos karaktären, och som fick mig att undra om hon nu lever helt i sin egen digitala verklighet.

Vi får även träffa två paranoida tjejer från Matöppet, när de ska förbereda sig för en arbetsintervju. De kan inte hålla sig från att kolla upp den sökande i hans sociala kanaler, men kan de verkligen hantera det de hittar? Från korta fraser och enstaka bilder målar de upp en bild om hur han är och vart han kommer ifrån. I deras vandrande fantasier skapas en person som känns ganska långt ifrån sanningen, och kanske han till och med är kriminell!? Kanske är även de egna kollegorna det. Vem är egentligen mjölktjuven som härjat den senaste tiden? Livet från snabbköpet blev, om inte annat, plötsligt mycket mer spännande.

Det unga paret Bea (Eline Lundeberg) och Anders (Albert Häggblom) lever ett bra liv tillsammans. De har gnistan, men ändå vill Bea inte släppa tanken på något bättre. Den digitala världen är ju så oändligt stor, och i den dammen finns det många grodor att kyssa. En dag ser Anders att Bea har en profil på dejting-appen Tinder, och det betyder slutet på deras förhållande. Kanske borde han då själv också skaffa Tinder. Han är ju minst lika snygg som Bea, och nog ska han visa henne att han också kan hitta någon bättre. Det är ju bara att swipea lite.
Den här sketchen är föreställningens längsta, och den tar oss på en resa genom online-dejtingen, som nog de flesta kan känna igen sig i (om än lite galnare). Bea och Anders går igenom hela registret, men mellan alla dejter får man en aning om att de båda nog egentligen hellre bara hade velat spola tillbaka tiden till innan de bröt upp.
Till slut dyker trots allt Anders upp på Beas skärm. Frågan är då, ska hon swipea höger, eller vänster?

I den sista sketchen får vi se hur det digitala även genomsyrar den politiska debatten. Opinion och debatt har bytts ut mot Twitter och kommentarsfält. Vi lyssnar inte längre på sakfrågor, utan bryr oss mer om politikernas utseende och om våra egna tankar kring frågorna. Det här porträtteras hysteriskt roligt med ett rullande kommentarsfält, två politiker och en färgsprakande talkshow-värd. Kommentarerna blir levande när karaktärer från tidigare sketcher, blandat med nya personer, får säga sitt, medan de stackars politikerna försöker hålla uppe frågan samtidigt som de blir häcklade av tittarna.

Vi får även följa Trollets (Douglas Enhager) väg från att vara en helt vanlig trevlig kille, som tyvärr misslyckas på en arbetsintervju, till att bli en gollumliknande person som sprider hat genom tangentbordet. Enhager portätterar den gradvisa förändringen klockrent och vi lämnas med en viss (om än mycket mycket liten) förståelse för de nät-troll vi ser dagligen i kommentarsfälten.

I vad jag tycker var den absolut bästa sketchen i hela föreställningen, får vi träffa en tjej vars värld helt raseras för att hon fått för få födelsedags-gratulationer på Facebook. Den börjar så bra med en dyster och mörk ton, nästan så att man undrar om någon har dött, tills vi förstår vad det egentligen handlar om. Hysteriskt rolig och träffande på alla sätt. Tengroth själv spelar vännen Samuel som, även fast han faktiskt firar födelsedagen i verkligheten, tvingas gratta sin vän även på Facebook för att få upp antalet grattis-inlägg.

Jag älskade upplägget med kortare sketcher. Det håller uppe fokus, och det behövdes nästan för att kunna få in alla de sociala medier som tas upp. Små fragment överlappar dock mellan de olika delarna. Polly får man till exempel följa både framför och bakom kameran, och den nyfikna och paranoida tjejen från Matöppet är gift med trollet som trollar Polly. För mig som älskar halvgömda detaljer, är det här en rolig och smart lösning. Jag känner mig invigd och observant, och ensemblen får även en lite lättare uppgift när de återanvänder karaktärer.

Filmreferenserna som genomsyrar nästan hela föreställningen gick mig inte heller förbi, och till och med min älskade Totoro fick en liten dold hedersplats.

Vill ni ha hög igenkänningsfaktor, ett högt tempo och ett underbart samspel, kan jag varmt rekommendera den här föreställningen. Scenen är liten, men välanvänd och med bara ett bås som skärm fick de verkligen med känslan av de olika sociala kanaler som tas upp, och här har någon verkligen tänkt till. Det är till och med så att swipe-hållet är med i beräkningen när karaktärerna hoppar ur båset i Tinder-sketchen.
Med ett öga för detaljer kommer man långt, och även om jag tyckte att sketcherna höll olika nivå och vissa skämt gick mig förbi, så måste jag verkligen höja hatten för de unga skådespelarna och för den debuterande producenten.

SupérlikeGO visades under tre slutsålda föreställningar på Improvisationsstudion i Stockholm, men då efterfrågan på biljetter var så hög, har de nu beslutat att köra en omgång till i vår! Det får du absolut inte missa!

Uppdatering: SupérlikeGO kommer att spela igen på Improvisationsstudion den 18/3 klockan 14.00.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En biolog som vill känna sig invigd och därför alltid letar efter detaljer och dolda budskap. Älskar riktigt bra karaktärsbeskrivningar men hatar övertydlighet. Har även en förkärlek till Will Ferrell och tecknat.