Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Extramaterial

Thrillerpodd och soundtrackmusik – Två nya radiotips!

Foto: Mattias Ahlm/SR

 

I helgen är det premiär för två nya radioprogram som jag tror kan vara nåt för oss tv- och filmnördar. Först ut är poddserien De dödas röster, en thrillerserie på åtta avsnitt med premiär redan idag (fredag 1 juli). Huvudförfattare är Sara Bergmark Elfgren, en av författarna till Cirkeln (och till filmmanuset baserat på boken), och för regin står Mattias J. Skoglund.

Det här är den första produktionen under den nya rubriken ”P3 Serie”, som ska vara radiofiktion i serieformat helt enkelt. Sveriges Radio har gjort om klassiska Radioteatern, döpt om det till Sveriges Radio Drama, och det här är så vitt jag vet första gången det görs nån form av radioteater i P3 (om man inte räknar sommarlovsteatern och sånt, men det är ju snarare för barn).

De dödas röster beskrivs som en mockumentär med övernaturliga inslag, 90-talsnostalgi och rollspel. Vi får följa en journalist som börjar nysta i ett tjugo år gammalt ouppklarat mord som hände där hon själv växte upp, på 90-talet. Hon kontaktar sitt gamla kompisgäng och oväntade detaljer kommer upp till ytan. Det är ”en historia om ett kompisgäng med mörka hemligheter”. I några av rollerna hörs skådisarna Sanna Sundqvist, Måns Nathanaelsson, Leona Axelsen och Simon J Berger.

Det ska bli riktigt kul att höra hur det här blir! Hur har de gjort ljudgestaltningen, kommer det bli spännande och fängslande? Nu för tiden lyssnar ju folk på poddar som aldrig förr, och knarkar tv-serier som aldrig förr, så att slå ihop de två konstarterna till radiodramaserie verkar ju helt rimligt. Och just dramapoddar känns väl som ett eftersatt område i Sverige? Det är väl dags för något nytt nu, efter alla poddar som antingen gräver i gamla kriminalfall eller består av några sköna typer som snackar ”lite allmänt”.  Alla avsnitt av De dödas röster släpps dessutom samtidigt, den 1 juli, för att tillfredsställa folks binge-behov (men de kommer också sändas på P3).

”P3 Serie: De dödas röster” släpps i åtta avsnitt med premiär fredag 1 juli i appen Sveriges Radio Play. Serien sänds även i P3 lördagar kl. 18.03 från den 2 juli.

johanna koljonen
Johanna Koljonen. Foto: Julia Lindemalm/SR

Och på söndag 3 juli kommer ett nytt program i P2, som verkar riktigt intressant . ”Soundtrack i P2 med Johanna Koljonen” ska handla om musiken som illustrerar känslor i film, tv och spel. Det blir åtta avsnitt, med ett specifikt tema varje gång. Det ska handla om musik som gestaltar hämnd, spöken, droger, vampyrer, kärlek med bekymmer, under vatten, tidsresor och superhjältar. Sänds i P2 på söndagar med start 3 juli, och med en programtid på hela två timmar! Först ut är programmet om kärlek med bekymmer. Blir intressant att höra vilka filmer/tv-serier det kan handla om.

”Soundtrack i P2 med Johanna Koljonen” sänds i åtta avsnitt, på söndagar kl. 22.00–24.00 med start den 3 juli. Programmet går även att höra på sverigesradio.se och i appen Sveriges Radio Play.

 

1 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.