Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Extramaterial

Vinn tidernas bästa pizzabok – och stålet som gör den rättvisa.

Det här blir en text om lite av varje. Det är nämligen både en recension av den enda pizzaboken du behöver äga (och ja, du behöver en), en kärlekshyllning till pizzastålet jag nyss har upptäckt och som om det inte vore nog är det dessutom en tävling där du kan vinna båda två! Knäpp upp översta byxknappen för säkerhets skull för nu blir det pizzabonanza!

Jag vet att många av er läsare precis som jag är tokig i diverse olika slags matprogram och välskrivna kokböcker. Min passion för bra hemgjord pizza började för många år sen och övergick ganska snabbt till en besatthet. Från att ha experimenterat lite med olika degrecept tog intresset över mina tankar. Jag är helt allvarlig när jag säger att jag numera tänker på pizza minst en gång om dagen. Ofta mer. Jakten på den perfekta degen blev jakten på den perfekta osten och sen insikten att jag gjort tomatsåsen helt fel – för att inte tala om när jag förstod vikten av att ha bra värme och att jag inte kunde åstadkomma det ens med pizzasten i ugnen.

Pizzabibeln nummer ett
Några andra som nördat på rejält är författarna Besmir Balaj och Ville Ilola som ligger bakom boken Pizza Napoletana – jakten på en fulländad napoletansk pizza i hemmaugn, ombyggd grill och vedgugn. Och ja, titeln är så lång. Inte bara tar den upp stor plats på omslaget, den vittnar om exakt hur nördig nivån på innehållet är. Dvs: sjukt nördig. Man brukar säga att saker inte är ”rocket science” men att baka bra pizza är åtminstone hög form av kemi.

De goda recensionerna och lovorden om den här boken har haglat. ”Äntligen pizza på riktigt!” skrev någon. Och det är väl det minsta man kan säga. I den här boken får du lära dig allt om det viktiga mjölvalet, exakt hur du ska låta degen jäsa, hur du får de där perfekta kanterna som blir precis lagom brända som på finrestaurangen och vilken värme som är perfekt. Förutom att du får en massa inspiration till vad du ska lägga på pizzan och hur. Ett måste för alla pizzaälskare vare sig du redan kan allt – eller inget. Varning dock för bilder som gör att man bara måste äta pizza så fort man har slagit ihop pärmarna igen.
Läs mer om boken HÄR.

Norrländskt stål – och varför du behöver det
Sen var det ju det här med värmen.Tricket är nämligen att pizzan ska jäsa upp snabbt som attan så att den bli sådär luftig och seg utan att bli torr och hård. Jag hade testat det mesta. Sten i ugn, utegrill, sten på utegrill och till och med pizzagrill innan jag hittade pizzastålet, som man använder i sin vanliga ugn. Eller gourmetstål som det också kallas – man kan nämligen inte bara göra fabulös pizza på det, men kan också lägga den på grillen och göra smashburgare (!!!) och allt möjligt annat med detta i sin ägo. Stålet ger 18 gånger mer värme än den vanliga pizzastenen och en pizza tar cirka 2 minuter i ugnen. Jämför gärna med de 20 minuter man räknar med på en vanlig plåt.

Det här är verkligen ett förbannat måste för alla som vill göra en makalös pizza hemma. (Eller burgare, kött eller ja, ni fattar. Ryktena säger att man till och med kan baka bröd på det, och det förvånar mig inte ett dugg.) Stålet kommer från ett litet familjeföretag som verkligen brinner för matnörderi och kom till när en av döttrarna i familjen inte blev nöjd med den hemgjorda pizzan. I vår familj är vi evigt tacksamma för denna kräsna gom.
Läs mer och köp om du inte orkar vänta på att eventuellt kunna vinna HÄR.

TÄVLING: Nu till det bästa. För det är faktiskt inte att den här kunskapen och verktyget finns inom räckhåll – det är att du kan vinna ett helt eget kit! Tänk på alla sommarens måltider – de är redan klara! Allt du behöver göra är att svara på frågan: vilken var den hemliga ingrediensen i pizzorna i filmen Mystic Pizza? Maila ditt svar till embla@onyanserat.se. Om du dessutom bjuder på ditt eget grymmaste pizzatrick KAN juryn (vi på redaktionen, that is) möjligtvis bli påverkad. Skicka in ditt svar och tips innan söndag 00:00.

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!