Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Film

10 filmtips på Göteborg Film Festival

Att Göteborg Film Festival i år faktiskt har färre filmer än tidigare tillfällen gör inte särskilt mycket när det ändå finns 399 stycken att välja på. Det kommer precis som vanligt vara lika omöjligt att kunna se alla de filmer jag vill se. Tillgänglig tid och fysikens lagar är emot mig.

Efter en första gallring innehåller årets program dessutom fler filmer än någonsin som jag vill se jämfört med tidigare år så det här kommer bli svettigt. Ett stalltips är då att plocka bort svensk och amerikansk film eftersom chansen till en tillgängligare distribution och kommande möjligheter att se dessa filmer är större än vad georgiska, rumänska eller afghanska filmer kan erbjuda. Så är det bara.

Men man måste förstås också vara sugen på en film, oavsett var den kommer ifrån. Nedan har jag plockat ut några filmtips ur programmet från olika håll med olika teman. Det är som ni förstår alltid lite vanskligt att tipsa om film som man inte ens sett själv ännu, men ta det för vad det är och hoppas att ni hittar rätt för er.

The White World According to Daliborek

I denna slovakiska dokumentär får vi en inblick hur en rasist tänker när han försöker. Daliborek hatar det mesta; sitt jobb, invandrare, homosexuella mm. Men han hatar också sitt liv.

Under the Tree

Islands Oscarbidrag bjuder på en hejdlös grannfejd om ett träd som blockerar sol för den ena parten. Innan dess har tydligen en masturbation för mycket ställt till det.

Let the Corpses Tan

Belgisk 70-talsaction bjuds det på i denna våldsamma uppgörelse om 250 kg stulet guld.

Ramen Heads

Japaner är bra på det där med nudlar, och i denna, enligt programmet väldigt roliga, dokumentär lär det vankas en del foodporn för matälskarna.

Zombillenium

Zombies och vampyrer som jobbar i en nöjespark får problem när en arbetsmiljöinspektör börjar trilskas i denna animerade, svarta komedi från Frankrike.

November

Estländsk mystik med referenser till Terry Gilliam och Skrot-Nisse blir det när regissören skapat en helt egen övernaturlig värld i svartvitt.

To Kill a Watermelon

I ett korrupt Kina har en enkel melonförsäljare inte det så lätt mot överheten. Men en dag öppnas möjligheten till revolt.

Salyut-7

Älskar man rymden är den här filmen ett måste. Intressant eftersom det är lite ovanligt att se en film om ryska, verklighetsbaserade rymdsatsningar. Peter Stormare är inte med som full kosmonaut.

Filmworker

Bakom Stanley Kubricks mästerverk fanns under decennier hans högra hand Leon Vitali som hjälpte till med allt från casting till att döda Stanleys katt. Denna dokumentär hyllar en av filmhistoriens doldisar.

The Death of Stalin

I Sovjetunionen utspelar sig en maktkamp efter Stalins död, och i denna politiska fars ser vi Steve Buscemi i rollen som Nikita Chrusjtjov.

2 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Synthare och Arsenal-fan som bygger webbar till vardags. Föredrar intresseväckande dialog före explosioner, och gäspar vanligtvis när det blir för mycket action såvida det inte sker i rymden. Tycker Totoro är det gulligaste djuret som någonsin fångats på film.