Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Film

3 sevärda dokumentärer om lyx, engagemang och passion

På fredag har Studio 54 biopremiär. En dokumentär om tidernas mest legendariska och mytomspunna nattklubb. Jag är väldigt svag för dokumentärer om nöjesbranschen. Där kameran följer med i allt det glamorösa, men även tar oss bakom kulisserna och låter oss se stjärnornas vardagsliv utanför strålkastarna. Där vi lär känna människorna bakom stjärnglansen och får se hur de jobbar, vad de har för utmaningar och drömmar.

Studio 54

Dokumentären Studio 54 handlar om en legendarisk nattklubb i New York under discoeran i slutet av 1970-talet. Alla var där! Stjärnorna trängdes. Klubben som blev känd för sin hedonism och dekadens fick dock stängas när ägarna blev dömda till fängelse för skattebrott. Intervjuer med nyckelpersoner i klubbens historia varvas med bilder och filmer från klubben. En bra blandning av disco, fakta och nostalgi. En intressant historielektion!

Studio 54 har biopremiär den 14 december.

Vill passa på att även tipsa om två andra dokumentärer med lyxliv, engagemang, hårt arbete, passion och New York som några gemensamma nämnare.

The First Monday in May

Vårutställningen på The Metropolitan Museum of Art i New York är en av årets viktigaste modehändelser. Vi får ta del av det enorma arbetet bakom festen, möta designlegender och kändisar. Sedan Anna Wintour tog över The Met Gala har det blivit modevenemangens Super Bowl. Det är väldigt intressant att få följa när hon, Andrew Bolton och Baz Luhrmann planerar inför detta event, hur arbetet går till och självklart att få se stjärnorna plus de otroligt vackra kläderna och konstverken. Vi får bland annat veta att det än idag finns människor på detta museum som avfärdar mode som en konstform. Galet, men sant.

The first Monday in May (2016) finns på TV4 Play.

Gaga: Five Foot Two

Superstjärnan Lady Gaga är född och uppväxt i New York, därav storstadskopplingen till tipsen ovan. I denna dokumentär lät hon en dokumentärfilmare följa henne under arbetet med albumet ”Joanne” och förberedelserna inför hennes omtalade show på Super Bowl. Resultatet är ett väldigt känslosamt och självutlämnande porträtt. Visst finns det ständigt flärd i hennes liv, men denna dokumentär fokuserar främst på hur hon brottas med fysiska och emotionella svårigheter. Det är bitvis otroligt jobbigt att se henne vara så naken.

Gaga: Five Foot Two (2017) finns på Netflix.

Bonustips!

Tipsen här ovan är alla mycket sevärda, men min favorit är nog fortfarande Some Kind of Monster (2004). Jag kan inte minnas någon dokumentär som varit lika utlämnande och osmickrande. Att Metallica lät världen ta del av det de då gick igenom beundrar jag dem oerhört för. De flesta har nog sett denna dokumentär vid det här laget, annars är den ett måste. Det är inte främst en film om Metallica – det är en film om relationer, som vi alla kan lära oss mycket av. Detta bonustips har dock, åtminstone mig veterligt, inget alls att göra med New York, men rätta mig gärna om jag har fel.

Metallica: Some Kind of Monster finns på Netflix. Där finns också Metallica: This Monster Lives, en uppföljning med bandet tio år senare.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Filmvetare som jobbar på världens bästa kommunikationsskola. Älskar Hollywoodgalor och musikvideos. Väldigt intresserad av casting. Har en förkärlek till skådespelare som brister ut i sång. Ser helst filmer och serier som utspelar sig i kontorsmiljö, på en skola eller i rymden. Var redaktionsmedlem juni 2018 – juni 2021.