Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Film Recension

Apornas Planet (R)evolution – Recension

När jag var liten var Apornas Planet min absoluta favoritfilm. Jag var 9 år och såg den hos min farmor i Bulgarien. Jag tyckte Charlton Heston var den näst tuffaste killen på jorden (farsan var lite tuffare).

När jag för några år sedan såg min ”favoritfilm” från 1968, insåg jag att den knappast åldrats med värdighet.

Tim Burton gjorde ett rejält magplask med sin version av Apornas planet med ständigt pressade Mark Wahlberg rann min bägare över. Jag gav upp.

Min kärlek till Apornas planet var död och begraven.

Det räckte tydligen inte. Jag började för några månader sen vrida mig i graven. Jag fick nämligen reda på att världens i särklass sämsta Oscarsvärd (James Franco) skulle spela forskare i ännu ett försök att skaka liv i vår närmaste släkting.

DAMN APES!

Evolution blir revolution i denna eventfilm som målar upp ett framtidsscenario olikt allt vi tidigare upplevt. Ett forskarlags jakt på ett botemedel för Alzheimers leder till att en grupp apor utvecklar intelligens lik vår egen. Detta blir upptakten till ett fullskaligt krig mellan apor och människor om den planet som vi hittills kallat vår…

Men vet ni vad? Jag tyckte Apornas Planet (R)evolution var bra.

Bakom specialeffekterna står WETA Digital som använder tekniken som man använde i Avatar. Och satan mina vänner, vad bra det ser ut. Det är verkligen fantastiskt hur man skapat aporna. Jag är på riktigt sjukt fascinerad. Att sedan tidernas mest fysiska skådespelare (i folkmun känd som ”Gollum” men i eftertexterna lär heta Andy Serkis) gör ledarapan Caesar är fullständigt briljant. Filmens plot är enkel – vi sätter sprutor (och plågar) apor, aporna blir lika smarta som oss och vill hämnas.

Apornas Planet (R)evolution har scener av bästa gåshudframkallning, som scenen där revolutionen börjar och horisonten fylls av apornas siluetter eller scenen där löven börjar falla från skyn på en ödslig gata för att något rör sig i trätopparna…

Utan att avslöja för mycket är slutscenen också precis som man vill ha den. Mäktig och pompös.

"James, jag såg inte Oscarsgalan. Jag lovar."

Tyvärr sänker Herr Franco i stort sett varje scen han tar sig an. Hans öppna mun efter varje replik gör att man tidigt slutar bry sig om hans forskning och istället sitter och väntar på att Caesars och hans kompisar ska utveckla Charles Bronson-genen.

Men trots en enkel historia och Franco – filmen är bra och jag rekommenderar den till alla ni ap-nostalgiker (finns det några?) eller ni som bara vill se magnifika specialeffekter.

Personligen är jag glad att slippa utbrista ”take your stinking paws off me you dirty ape”, nästa gång någon bestämmer sig för att göra ännu en film.

Apornas Planet (R)evolution har premiär 17 augusti

1 COMMENTS

  1. Jag kommer ihåg orginalet från min barndom och tyckte det var otroligt spännande, men ända sedan Congo från 1995 så har jag hatat intelligenta apor på film och när Burton gjorde sitt bottennapp så förseglade han för evigt ödet……… men ändå så var jag tvungen att kolla.
    Jag blev positivt överraskad precis som Herr Panov, tycker däremot inte att Franco var alltför dålig heller. Det som filmen inte lyckades med var att knyta ihop säcken riktigt mot slutet, men fram till dess så gillade jag det jag såg och kan också rekommendera filmen till apnostalgiker.

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *