Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Film Serier & TV

Avicii- True Stories. Sevärd dokumentär om en stor artists extrema uppgång

Tim ”Avicii” Bergling 1989 – 2018

En av Sveriges största kompositörer och konstnärer har lämnat jordelivet, Tim ”Avicii” Bergling. Man märker hans storhet runt om i världen nu när han inte finns ibland oss längre. Alltid en chock när en så ung människa (28 år) går över till andra sidan, oberoende av vilken relation man hade till hans musik. Jag bestämde mig för att se dokumentären Avicii: True Stories från 2017 för att titta närmare på denna unga hitmakare.

Dokumentären är uppdelad i tre kapitel. Det är många hemmagjorda videoklipp som vävs in från början av hans karriär. Barndomsvänner som berättar hur det börjar och om åtskilliga timmar Tim tillbringade framför datorn samplandes olika artisters låtar. Provade sig fram genom att härma redan producerade sounds som han berättar om. Till slut får en promotor vid namn Ash Pournouri nys om den unga talangen från Stockholm och blir fort Tims manager och artisten Avicii är ett faktum.

Det framkommer fort i dokumentären att Tim är inte bekväm i rollen som artist. Han är bara en ung kille som vill skapa musik som gör folk glada. När han får sin stora hit ”Levels” 2011 går det med raketfart mot toppen. Personligen blir jag oerhört stressad av att se hur många spelningar killen gör år efter år då detta framställs tydligt och medvetet i bild. ”Men hur orkar han” tänker jag och vidare i handlingen börjar framgångssagan krackelera då Tims kropp börjar ta stryk. Inflammation i bukspottskörteln, brusten blindtarm, upp emot 20 tabletter om dagen som inte hjälpte mot smärtan som Tim beskriver som en kniv i rygg och mage samtidigt. En kronisk smärta som aldrig försvann, inte ens med Percocet som är oerhört starkt. ”Det är som heroin” säger Tim.

Inställda spelningar, ekonomiska bakslag av summor som vi vanliga knegare bara kan drömma om till följd. En oerhörd press som lades på Tims redan nedtyngda axlar. I kombination med ett festande med alkohol som gjorde hans scenskräck lättare att handskas med. En sviktande hälsa som aldrig gavs tid att läka ihop i lugn och ro då Tim verkade vara en kille som verkade vilja behaga allt och alla förutom sig själv. Artisten Wyclef Jean pratar i dokumentären om hur svårt det är att bli känd när man är ung och att det finns många parasiter som försöker suga sig fast.

Vidare säger Tim i dokumentären att han gjorde allt han kunde, försökt allt för att bli frisk både psykiskt och fysiskt men han blev fortfarande stressad. Han återkommer ofta i dokumentären till ordet stress, att han upplever sig stressad hela tiden. Som åskådare kan man bevittna detta i mer än halva delen av dokumentären. Det ständiga bitandet på fingrarna, hela tiden med mobiltelefonen i handen, hela tiden omgiven av ett helt entourage av människor. Enda gångerna han verkar tillfreds är när han är tillsammans med sin fina hund Liam och de närmsta barndomsvännerna.

Till slut inser Tim att detta inte är hållbart och väljer att sluta som artist då turnerandet inte fungerar för honom längre. Detta i mina ögon oerhört modiga beslut slog ned som en bomb i musikvärlden men Tim försäkrar fansen i sitt avskedsbrev att han kommer fortsätta ”tala” till dem via sin musik även om han inte kommer ge några fler konserter. Tim berättar vidare att han förvånades över hur mycket motstånd hans beslut mötte från människor runt honom som med egna ögon sett hur dåligt han mådde av att turnera. Det är brutalt att se hur managern Ash sitter och säger att Tim inte har någon förståelse av pengars innebörd och hur många personer som kommer lämna skeppet när Tim inte kan bistå dem med pengar längre. Brutalt och cyniskt. Tim lämnade sin manager Ash Pournouri och At Night management 2016 och fortsatte skapa musik under egen regi. Frågan är om det inte redan då var försent?

RIP och tack för tonerna Tim ”Avicii” Bergling.

Avicii: True Stories finns på SVTplay.

 

 

 

 

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rastlös beteendevetare och hundälskande dykinstruktör som fascineras av det magiska samhället under ytan i tropikerna, tunga dramer och George Clooney. Svart humor är meningen med livet och Denis Leary är ett missförstått geni som är en bestående stjärna på min himmel.