Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Film Listor & Tips

Barnbokens dag – vi listar bästa filmatiseringarna

Idag är det internationella barnboksdagen till minne av H.C. Andersens födelse. Hade han inte dött skulle han fyllt 216 år idag. Men ett hyfsat livsverk hann han utföra ändå, och hans enorma sagoskatt lever i högsta grad vidare.

Nedan listar jag några synnerligen lyckade filmatiseringar av barnböcker. Håller ni med? Vilka saknar ni? Potter, Narnia och kanske något av Astrid Lindgren? Kommentera på.

Hugo

Handling:  Pojken Hugo är föräldralös och hankar sig fram på en tågstation genom att stjäla mat och vrida upp klockor. På stationen jobbar en nitisk vakt som ständigt är i hälarna på Hugo, och gärna ser att han blir avvisad till ett barnhem. En dag blir Hugo konfronterad av Georges, innehavare av en leksaksaffär, som anklagar honom för stöld. Läget ser mörkt ut, men Hugo finner en vän och bundsförvant i Georges barnbarn Isabelle.

Boken: The Invention of Hugo Cabret av Brian Selznick, utgiven 2007

Filmen: Hugo av Martin Scorsese, premiär 2011

Coraline

Handling: Flickan Coraline har just flyttat med sin familj, och hon är verkligen inte nöjd i sitt nya hem. Hon känner sig ensam och understimulerad då hon tycker att föräldrarna inte bryr sig om henne. En natt hittar hon dock vägen till en annan värld där mamman och pappan är mycket snällare mot henne. Men visst är det något som inte stämmer?

Boken: Coraline av Neil Gaiman, utgiven 2002

Filmen: Coraline av Henry Selick, premiär 2009

Willy Wonka & The Chocolate Factory

Handling: Den fattige pojken Charlie lever i ett litet hem fullt av kärlek och gamla människor, men inte med så mycket mat och pengar. En gång om året får han en chokladkaka som födelsedagspresent, och han går ständigt och drömmer om denna choklad. När chokladfabrikören Willy Wonka utlyser en tävling blir Charlie en av de lyckliga vinnarna, och hans liv är snart på väg att helt förändras.

Boken: Charlie and the Chocolate Factory av Roald Dahl, utgiven 1964

Filmen: Willy Wonka & the Chocolate Factory av Mel Stuart, premiär 1971 (Tim Burtons version är också okej, men psykedelisk Gene Wilder vinner)

Where the Wild Things Are

Handling: Pojken Max busar runt i huset i en vargkostym, lite väl mycket, och som straff skickar hans mor honom till sängs utan kvällsmat. I hans rum växer en mystisk, vild skog och hav ur hans fantasi, och Max seglar iväg till vildingarnas land.

Boken: Where the Wild Things Are av Maurice Sendak, utgiven 1963

Filmen: Where the Wild Things Are av Spike Jonez, premiär 2009

Watership Down

Handling: En flock vildkaniner bestämmer sig för att bryta upp från sina ängar, hotade av människornas framfart, för att söka sig en ny boplats. Resan går genom den vackra engelska landsbygden på jakt efter paradiset. På vägen möter de både katter, hundar, rovfåglar och, farligast av dem alla, vildkaniner från andra kolonier.

Boken: Watership Down av Richard Adams, utgiven 1972

Filmen: Watership Down av Martin Rosen, premiär 1978

Kan du vissla Johanna?

Handling: Berra önskar sig en morfar, en som man kan älska, som bjuder på kaffe och som kan lära en att vissla. Som tur är vet hans vän Ulf var man kan få tag i en – på ålderdomshemmet. Där träffar Berra Nils som blir hans låtsasmorfar.

Boken: Kan du vissla Johanna? av Ulf Stark, utgiven 1992

Filmen: Kan du vissla Johanna? av Ulf Stark, premiär 1994

 

 

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Synthare och Arsenal-fan som bygger webbar till vardags. Föredrar intresseväckande dialog före explosioner, och gäspar vanligtvis när det blir för mycket action såvida det inte sker i rymden. Tycker Totoro är det gulligaste djuret som någonsin fångats på film.