Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Film

Biologiska mångfaldens dag

Biologisk mångfald kanske du tänker nu, vad är det egentligen. Mångfald vet ni kanske vad det är, ni kanske till och med har en mångfaldsplan på jobbet. Men biologisk mångfald då, det kan vara lite klurigare.

Den biologiska mångfalden är allt som gör vår värld så vacker som den är. Den är färgerna i Avatar, spänningen i Annihilation, dekadensen i The Beach och kärleken i De dimhöljda bergens gorillor. Utan den lämnas vi tomma, med entoniga sånger och färglöshet. The hills will not be alive with the sound of music.

Den biologiska mångfalden är variationen bland växter, djur och miljöer. Det är den mångfalden som skapar stabilitet i ekosystemen och som närt oss genom generationerna. Men nu håller något hemskt på att hända.

Att arter dör ut och nya blir till är inget nytt, men just nu försvinner arter i en rasande takt, och stora delar av världen har redan förlorat över hälften av sin biologiska mångfald. Något är fel, och det är vi.

 

Jag tänker ofta på hur olika filmer hade sett annorlunda ut om vi inte haft den biologiska mångfalden. Inte för att allt hade blivit som i Mad Max: Fury road direkt, men tänk alla filmer där naturens skönhet och samspel mellan arter får ta plats. De kommer att hamna i historieböckerna och ska vi göra sådana filmer i framtiden måste vi skapa världen digitalt.

Vår framtid?

Det finns flera saker vi kan göra för att uppmärksamma den biologiska mångfalden idag. Lär dig en ny art, se en naturfilm, eller gör som jag och ta en minut utomhus för att insupa försommarens dofter, känna växterna mot dina fötter och se nyanserna i det gröna och glädjas åt alla insekter som surrar i bakgrunden av fåglarnas sång. Den biologiska mångfalden försvinner, men än är den här och det är på tiden att vi ser den.

Det finns också saker vi kan göra för att hjälpa den biologiska mångfalden. Vi kan försöka välja mer ekologiskt, så tidiga blommare i vår trädgård, sätta upp ett insektshotell eller fågelholkar. Vill du dra det ännu längre kan du kontakta din kommun och fråga vad de gör för den biologiska mångfalden.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En biolog som vill känna sig invigd och därför alltid letar efter detaljer och dolda budskap. Älskar riktigt bra karaktärsbeskrivningar men hatar övertydlighet. Har även en förkärlek till Will Ferrell och tecknat.