Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Film Recension

Black Coal, Thin Ice – Recension

BCTI1

Det är lätt att bli förälskad i Yi’nan Diao’s Chinese film noir Black Coal, Thin Ice. Mörk, omtumlande och engagerande. En långsam död i vacker vinterskrud. Ett avslut i all ensamhet där ljuset sedan länge slocknat. Det hyllade mordmysteriet tar sin tid och man får ha tålamod och förståelse för det momentum som sakta byggs upp. Vissa kommer att avfärda filmen som seg och trist innan de nått halvvägs och det får man givetvis göra, det är inget fel med det och jag kan se att Black Coal, Thin Ice inte kommer att älskas av alla. Skönhet ligger som bekant i betraktarens öga och den här potentiella älskaren är fulsnygg. Den är elegant, proper och medveten och ser man utanför ytan så dväljs här många vackra egenskaper även på väl tilltagna insidan men bakom den fina fasaden vilar det fula.

En avhuggen hand hittas i en kolfabrik och Zhang (Liao Fan) kopplas på fallet. Han är en färsking och har ännu inte blivit en snutklyscha. Det dröjer fem år av misslyckande i sökandet efter en gärningsman tills Zhang är både frånskild, nersupen och våldsam. Han är inte längre polis utan tjänar nu sitt levebröd som säkerhetsvakt men det hindrar inte honom från att engagera sig när fler kroppsdelar plötsligt dyker upp. Han är tillbaka i sadeln igen och ger sig genast efter den enda misstänkta, Wu (Gwei Lun-mei), fru till det första mordoffret.

BCTI2

Zhang har lokaliserat henne till en enkel kemtvätt där han kliver in med ett par skinnbrallor i behov av vård. Han låtsas vara en bekymrad klient men följer varje hennes steg. Han har dock legat av sig sedan sin tid som polis och blir snart upptäckt och nu följer ett tyst rollspel. Vem är Wu egentligen? Är hon en verkligen den femme fatale hon verkar vara eller har snutinstinkten också drunknat i alkoholdränkta nätter? Zhang är attraherad. Är det på grund av hennes alldagliga skönhet och tragiska bakgrund eller lindar hon honom runt sitt finger? Är han helt plötsligt råttan i jakten och vad är egentligen hennes sjaskiga boss roll i det hela? Frågorna hopar sig kring vår antihjälte och tiden börjar bli en vital faktor om han inte skall bli nästa offer.

Liao Fan ger Zhang liv. Han har en närmast magnetisk närvaro och det är lätt att sympatisera och identifiera sig med karaktären. Personkemin mellan honom och Wu måste också applåderas. Båda är trasiga själar i en hård värld som finner varandra på ett osedvanligt vis och bandet som knyts mellan de två är urstarkt. Det är en tunn linje mellan kärlek och hat och ju längre in i filmen vi kommer blir det allt tydligare att det största mysteriet Zhang ställs mot inte alls är de kapade kroppsdelarna utan Wu själv och han kommer inte att lägga några fingrar emellan när det gäller att knäcka henne.

BCTI3

Diao Yi’nan’s sparsamma men frapperande vision är påtaglig och han har verkligen lyckats skapa en värld som man sugs in i, samtidigt finns känslan av alienation där hela tiden. En otäck känsla av ensamhet, förstärkt av det ständigt snötäckta landskapet. Det är en idealisk skådeplats för en sökande alkoholiserad protagonist jagad av demoner. Fotografen Don Jinsong har gjort ett mästerligt arbete när det gäller att fånga tomrummet i själen och den fluorescerande neonblinkande paletten av en falsk värme som känns allt annat än bekväm och trygg.

Det är i sanning en dyster resa vi får uppleva men den griper tag i dig och håller dig i ett järngrepp med minimala insatser. Det som dock slutligen fäller filmen och tvingar mig att dela ut ett oväntat lågt betyg är det ofattbart bleka slutet och den trista twisten som känns väldigt krystad. Det är oerhört trist att konstatera att ett så fint hantverk som Black Coal, Thin Ice ändå slutar vinglandes i mittfilen. Tänk om Diao hade kunnat hålla spänningen och känslan vid liv hela vägen fram. Då hade jag suttit här lyrisk och gödslat med ljudtekniker istället för den här fadda eftersmaken av besvikelse och sorgsenhet. Förälskelsen var just en förälskelse. En bräcklig sådan där kärleken dog och vi blev främlingar bakom en snötäckt fasad.

Black Coal, Thin Ice kommer att ha dubbelpremiär 30 januari. SVT 21.45 och på Bio Rio. Köp biljetter här

betyg3

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."