Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Film Recension

Bluebird – Recension

Bluebird

Recensionen publicerades första gången 10 november 2013, i samband med visning på Stockholms filmfestival.

En blåsångare distraherar Lesley (Amy Morton) så att hon glömmer sina vanliga rutiner när hon parkerar skolbussen efter arbetsdagen. Dagen därpå hittar hon en pojke som blivit kvar i bussen. Han är allvarligt nedkyld och hamnar sedan i koma. Berättelsen följer personer knutna till pojken och olyckan.

Fotot är rått och blekt, kongenialt på ett utsökt sätt. Den frostbitna tillvaron i den lilla staden i delstaten Maine tränger verkligen igenom bilden. Amy Morton levererar också en virtuos gestaltning av en kvinna på gränsen till sammanbrott. Steg för steg drivs hon allt längre in och bort av skulden. Även resterande delar av skådespelarensemblen gör ett bra jobb, däribland John Slattery – känns igen från sin roll som Roger Sterling i Mad Men – som spelar Lesleys man. I långa stillbilder får vi följa det lunkande livet och hur olyckan påverkar tillvaron för de inblandade.

Bluebird 10
Depp och allvar…

Det största problemet är dock att Bluebird inte når hela vägen fram. Den skrapar bara på ytan på vad som skulle kunna vara en kraftfull berättelse om bymentalitet och arbetarklassens villkor på en agrar plats där industrin sakta tynar bort.

Bluebird har biopremiär 17 januari.

betyg2

1 COMMENTS

  1. Var på FaceToFace och den process som Lance Edmands jobbar med i filmen är att istället för att isolera sig från varandra så börjar folk möta varandra. Budskapet ligger tyvärr lite begravt i filmen men är enormt viktigt och gör att denna film är viktig och behövs

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *