Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Film

Burton och Depp gör film av 60-tals-såpopera

Helena Bonham Carter, Chloë Grace Moretz, Eva Green, Gulliver McGrath, Bella Heathcote, Johnny Depp, Ray Shirley, Jackie Earle Haley, Jonny Lee Miller och Michelle Pfeiffer

I dagarna har den första officiella bilden på Tim Burtons pågående filmprojekt Dark Shadows släppts. Och visst känner man igen den Burtonska estetiken, och visst är både Johnny Depp och Helena Bonham Carter med. Dark Shadows är en slags remake på en såpopera med övernaturlig tematik från 1960-talet, med vampyren Barnabas Collins (Johnny Depp) som centralkaraktär. Tv-serien sändes i flera säsonger mellan 1966 och 1971, men filmen utspelar sig främst 1972, alltså året efter att serien slutade sändas. Den officiella beskrivningen av filmens handling är därför väldigt lång, eftersom den måste inkludera en återblick på vad som hände i serien….

År 1752 seglar Josua och Naomi Collins med sin unga son Barnabas från Liverpool, England, för att börja ett nytt liv i Amerika. Men inte ens ett hav var tillräckligt för att undkomma den mystiska förbannelse som plågar familjen. Två decennier passerar och Barnabas (Johnny Depp) har världen vid sina fötter, eller åtminstone staden Collinsport, Maine. Som herre på Collinwood Manor är Barnabas rik, mäktig och en inbiten playboy … tills han gör det allvarliga misstaget att krossa Angelique Brouchards (Eva Green) hjärta. Angelique är en häxa, på flera sätt, och dömer honom till ett öde värre än döden: förvandlar honom till en vampyr och begraver honom sedan levande.

Två århundraden senare är Barnabas oavsiktligt befriad från sin grav och stiger upp i den förändrade världen anno 1972. Han återvänder till Collinwood Manor för att finna att hans en gång så storslagna fastigheter har fallit i ruiner. De dysfunktionella resterna av Collins familj har bara klarat sig snäppet bättre, och hyser var och en sina egna mörka hemligheter. Matriarken Elizabeth Collins Stoddard (Michelle Pfeiffer) har uppmanat en inneboende psykiater, dr Julia Hoffman (Helena Bonham Carter), att hjälpa till med familjens bekymmer.

I herrgården bor också Elizabeths odåga till bror, Roger Collins (Jonny Lee Miller), hennes rebelliska tonårsdotter Carolyn Stoddard (Chloë Grace Moretz) och Rogers brådmogna 10-åriga son, David Collins (Gulliver McGrath). Mysteriet sträcker sig också utanför familjen, till vaktmästaren Willie Loomis (Jackie Earle Haley), och Davids nya barnflicka Victoria Winters (Bella Heathcote).

Förutom Depp och Bonham Carter, som allt som oftast är med i Tim Burtons filmer, ser vi alltså flera andra stora namn, bland annat coola barnstjärnan Chloë Grace Moretz (som tidigare både spelat vampyr i Let me in och extremt våldsam hämnare i Kick-Ass). Innan den officiella gruppbilden över alla karaktärer publicerades i Entertainment Weekly  för några dagar sedan har några bilder på Johnny Depp från inspelningen cirkulerat – och det såg faktiskt rätt risigt ut, som om den Burtonska estetiken gått helt bananas.

Eh...what the what?

Å andra sida vet vi inget om bildens kontext. Att döma av den officiella bilden verkar det ju inte som att det är så här karaktären Barnabas Collins ser ut genom hela filmen. Kanske har det något att göra med ljussättning eller specialeffekter, eller, som en skribent på Slashfilm föreslog – att vampyren Barnabas helt enkelt smörjt in hela ansiktet i zinkoxid för att kunna vara ute i solen. Nåväl, vi får väl se när fler bilder från filmen sprids.

Så vad säger ni om detta projekt? Visst känns det som ett givet projekt för parhästarna Tim Burton och Johnny Depp, men då är ju frågan vad man tycker om det. Jag misstänker att många antingen blir väldigt peppade just tack vare dessa premisser, medan många andra säkert blir uttråkade av exakt samma orsak. Själv sällar jag mig till den överlag peppade gruppen. Och att Tim Burton dessutom inte spelar in filmen i 3D, trots att både hans förra och kommande film är tredimensionella, gläder mig. Det tyder ju på att han använder 3D-tekniken på ett medvetet vis, och inte bara för att man ”måste” göra det.

Dark Shadows beräknas ha premiär i USA den  11 maj 2012

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.