Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Film Recension

Cockneys vs Zombies – Recension

Cockneys vs Zombies

Zombies invaderar överallt nuförtiden. The Walking Dead har förstås gjort massor för genren, och gjort dessa odöda äckel närmast rumsrena. Snart kommer också filmatiseringen av World War Z med Brad Pitt i huvudrollen, men de som inte orkar vänta på den kan lägga vantarna på Cockneys vs Zombies som släpps på Bluray och DVD idag.

Mycket zombies som sagt. Och till er som tycker att det kanske är lite väl mycket zombies och undrar hur i hela friden den genren helt plötsligt har blommat upp med en så uppenbar brist på handlingsutrymme vill jag bara fråga om ni egentligen tänkt på hur många olika sätt man faktiskt kan våldföra sig på en zombie? Pick your choice, säger jag bara. Hagelbössa, spade, handgranat eller medelst katana, som på något sätt kanske blivit zombiedödarvapnet nummer ett. Kan inte erinra mig att jag någonsin sett någon döda en zombie med en annan zombie, men det kommer väl snart också. Ni tar mig inte på allvar? Nä, bra. Jag raljerar givetvis, men min fascination för zombies är på riktigt.

Cockneys vs Zombies - Brothers in Arms
Bankrån och zombieinvasion i all ära, men värst är nog den kliande fejkmustaschen.

Nåväl, åter till verkligheten och Cockneys vs Zombies. I East End, Londons östra delar, bryter en zombie-epidemi ut. Samtidigt bestämmer sig bröderna Andy och Terry i en akt av hjältemod för att råna en bank så att deras farfar och de andra på det nedläggningshotade äldrevårdshemmet kan få bo kvar. Rånet går som det går, men när de ovetandes om zombieattacken kommer ut från banken har förödelsen spridits fort. London står i brand och det är fullständigt kaos på gatorna. Att ta sig till farfar och försöka undsätta gamlingarna nu blir inte lätt, men skam den som ger sig. Tillvaron blir åtminstone lite enklare när de kommer över ett digert vapenförråd.

Cockneys vs Zombies - Hands off
När jag inte gör reklam för Viasat Fotboll hamnar jag i besvärliga situationer.

Regissör Matthias Hoene är långfilmsrookie, men jag måste säga att han kan vara stolt över sin debut. Det visuella uttrycket, klippning och repliker osar Lock, Stock and Two Smoking Barrels och hade Guy Ritchie gjort en zombiefilm skulle detta mycket väl kunna ha varit resultatet.

De historiska tillbakablickarna som tittarna bjuds på är humoristiska höjdpunkter. När farfar kickar nazisters rumpor under Andra världskriget eller när brödernas föräldrar ger de unga pojkarna en sista föreläsning innan de likt Bonnie och Clyde dödsföraktande ger sig ut med dragna vapen innan polisens eldskurar tystar dem för alltid. Annars är en utdragen scen där zombies jagar en stackars omedveten pensionär med rollator strålande utförd.

Cockneys vs Zombies - Hårdrockare
Typiska hårdrockare i väntan på konsert.

Specialeffekterna är förstås inte helt oviktiga i en zombierulle och bortsett från några scener med lite gummiaktiga köttdelar ser det förvånansvärt bra ut. Något som är av yppersta världsklass är grafiken som används vid för- och eftertexterna. Otroligt snyggt och ska-melodier med zombietexter låter otippat vackert.

Bland skådespelarna är Alan Ford som spelar farfar Ray nog mest känd, inte minst för roller i nämnda Lock, Stock…, Snatch och för sina reklamfilmer för Viasat Fotboll. Hans griniga attityd och buttra uppsyn är bra kul. Numera klassiska Bond-bruden Honor Blackman spelar en osedvanligt alert och skjutglad åldring. Michelle Ryan, passande nog med förflutet i såpan EastEnders, är kanske inte den mest stabila skådisen, men hon spelar en riktigt cool tjej som inte drar sig för att dra sin katana. Det är uppskattat med starka kvinnliga roller.

Cockneys vs Zombies - På bussen
Ledsen, grabbar. Har ni inte giltigt färdbevis måste jag skjuta skallen av er.

Sammanfattningsvis är Cockneys vs Zombies en underhållande film som stundtals glimrar till med rappa repliker och sjuk humor, men med en handling som jag hade önskat kunde överraska något mer.

Ni som tycker att underhållningsvåld tillhör en kulturell skymning helt i avsaknad av intelligent innehåll får givetvis tycka det, men tänk då på att de där småfeta, lätt alkoholiserade, manliga deckarna med trassligt familjeliv som ni tittar på varje söndag på TV4 inte heller är speciellt upphetsande. Intellektuellt sett alltså.

Cockneys vs Zombies har dvd-premiär 17 april

betyg3_5

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Synthare och Arsenal-fan som bygger webbar till vardags. Föredrar intresseväckande dialog före explosioner, och gäspar vanligtvis när det blir för mycket action såvida det inte sker i rymden. Tycker Totoro är det gulligaste djuret som någonsin fångats på film.