Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Film

Coriolanus – Trailer

När den rutinerade skådespelaren Ralph Fiennes nu gör sin regidebut vid 50 års ålder så tar han sannerligen inga genvägar. Coriolanus är en pjäs av William Shakespeare, närmare bestämt en tragedi i fem akter baserade på den romerska soldaten Coriolanus liv och leverne. ”Jaha, det är väl inget speciellt med det? Många har gjort Shakespeare på vita duken” säger ni kanske nu men Coriolanus utspelar sig inte på romartiden utan i en alternativ nutid. Man har bytt ut svärd mot automatvapen, Collosseum mot sunkiga lagerlokaler och uppgörelser på natursköna slagfält mot eldstrider på öppen gata i urban stadsmiljö.

I en tid när revolutionen hänger i luften runt om i världen, ger Ralph Fiennes här en grym påminnelse om de faror som väntar när en krigare blir en dekorerad statschef. Fiennes regisserar och spelar själv huvudrollen som Shakespeares egna Rambo. En oövervinnerlig soldat med ett bad ass war face. Han är rejält förbannad. Hans familj har blivit bannlyst och hans värsta fiende Aufidius, spelad av en rejält skäggig Gerald Butler vill inget hellre än att plocka ner honom ett par pinnhål.

"Arga leken börjar nu!"

Dialogerna i filmen är på ”Shakespearianska” och skall följa den ursprungliga pjäsen väl enligt kritikerna. Coriolanus visades nämligen på filmfestivalen i Berlin i år där den fick ett mycket fint mottagande. Man kan ju dock fråga sig hur mainstreampubliken reagerar på ett sådant modigt grepp.

"To shoot or not to shoot, that is the question."

Jag gillar när folk inte vandrar den säkra och upptrampade vägen utan vågar utforska nya områden och chansa lite. Ralph Fiennes skall ha all heder för att han valt att inte debutera med ännu en invasion av utomjordingar eller ikläder sig en tight trikå och flaxar runt som en fåne mellan galaxerna. Med Coriolanus känns det verkligen som om han hittat något nytt, spännande och överraskande och jag tycker också att trailern lyckas förmedla den känslan på ett förstklassigt vis.

Coriolanus har svensk premiär 2:e december i år

Ni har väl förresten inte glömt att även Arnold Schwarzenegger har spelat Shakespeare en gång i tiden?

2 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."