Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Film Recension

Croodarna ur ett barns perspektiv – Recension

Croodarna
Croodarna

Dagens filmproducenter av animerade filmer gör vanligtvis ett riktigt hyggligt jobb med att få hela familjen att uppskatta deras produktioner. Jag vill minnas att DreamWorks verkligen tog detta till sig med Shrek då de använde kameragrepp som att fota slowmotion a la Matrix och körde ett flertal filmreferenser som åtminstone vi vuxna kunde relatera till och roas av. Men nog är det så att det är barnen ändå som uppskattar dessa filmer allra mest.

Nyligen gick DreamWorks Croodarna upp på bio och för att pricka in den primära målgruppen lät vi på Onyanserat ställa några frågor till Vilhelm, nybliven 5-åring, för att höra vad han tyckte om filmen.

Vilhelm
Vilhelm ‒ Onyanserats yngste recensent

Hej Vilhelm. Kan du börja med att ge oss en kort resumé av filmen? (Varning för spoilers.)

”Berget rasade ner, och sen fick familjen springa snabbt som tusan. Pappan kastade de snälla människorna över stupet så att de klarade sig. Sen hittade de en vacker plats med skog och djur. De hittade ett skelett och åkte över det i elden, och det var också eld därbak på skelettet. Pappan och katten åkte i skelettet. Sen hittade de ett hav som de skulle dyka och bada i, och sen var det slut på sagan.”

Okej, tack för den uttömmande sammanfattningen. Du nämnde pappan och en katt, men vilka andra karaktärer är med i filmen?

”Två barn och en bebis. ’Släpp loss bebisen’ skrek de. En apa också, den var supercool.”

Filmer får ofta kritik för att ha ett alltför grabbigt uttryck med få starka kvinnliga förebilder. Hur står det till i ”Croodarna”?

”Tre tjejer var med. Och tre killar. Och en till kille.”

DreamWorks har tidigare gjort framgångsrika filmserier som Shrek och Madagaskar. Hur står sig Croodarna mot andra, liknande filmer?

”Den är bättre än Ice Age 4. Croodarna är den bästa film jag har sett. Alla barn i bion skrattade, och mammorna och papporna med.”

Vad får då filmen i betyg? 1 är dåligt och 5 jättebra.

Vilhelm lutar sig under tystnad fram mot tangentbordet och trycker efter noga övervägande på fyran. Sen femman. 4,5 således.

En sista fråga förresten, många anser att 3D är en tämligen meningslös teknik som inte brukar tillföra speciellt mycket. Hur lyckas Croodarna med den extra dimensionen tycker du?

”Det var fräckt med glasögonen. Nu vill jag bygga Lego.”

betyg4_5

Några avslutande ord

Även om ni kan ta Vilhelms beskrivningar ovan med en nypa salt (han är trots allt bara fem år) är det uppenbart att han verkligen gillar Croodarna. Filmen har en åldersgräns på sju år, men Vilhelm har inte yppat någonting om att den skulle vara förskräcklig på något sätt. Det brukar han vara noga med annars när så är fallet.

Onyanserat kan därför varmt rekommendera Croodarna för både barn och vuxna. För mammorna och papporna skrattade också i biografen enligt Vilhelm.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Synthare och Arsenal-fan som bygger webbar till vardags. Föredrar intresseväckande dialog före explosioner, och gäspar vanligtvis när det blir för mycket action såvida det inte sker i rymden. Tycker Totoro är det gulligaste djuret som någonsin fångats på film.