Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Film Listor & Tips

De bästa magiska djuren/odjuren i Harry Potters universum

Tänk dig att du kommer till klassrummet och läraren säger ”godmorgon barn, idag ska vi titta på enhörningsbebisar!” Alltså drömmen! Om jag fick välja en lektion att besöka på Hogwarts skulle jag välja Care of magical creatures. Visst skulle jag vilja lära mig att förvandla saker och flyga på kvast, men om det bara var en så skulle det bli djuren. Har aldrig förstått varför alla i Harrys årskull valde bort det ämnet så fort det gick. 

Varför bryr jag mig om Harry Potter, han är ju lika gammal som jag och jag var inte barn när böckerna kom? Men Harry Potter och Steven Fry har en speciell plats i mitt hjärta, de har i perioder av sömnsvårigheter och ångest varit helt avgörande för att jag skulle kunna somna. Jag har lyssnat på inläsningarna fler gånger än jag vill tänka på. Visst är det är handlingen och karaktärerna viktiga, men det är omgivningen och framför allt varelserna gör Harry Potter stor i min värld. Det är ett fantasirikt universum Rowlings har skapat, inspirerad av existerande verkliga och existerande overkliga djur. Men hon har också skapat några helt egna och fantastiska varelser. För att fira Harry Potterdagen listar jag de i mitt tycke roligaste djuren. Jag kommer använda de engelska namnen eftersom det är så jag känner dem.

 


Hippogriff – Inför tredje filmen, när Hippogriffen skulle komma var jag så nervös att de skulle förstöra den och göra den ful. Men oh, så magnifik den var! Hippogriffen var en av de varelser som redan existerade i myterna, men den fick en självklar plats i och med Buckbeak relationen han hade med Hagrid och senare Sirius. Den är avkomman av en grip (fågelhuvud och vingar och lejonkropp) och en häst. Hippogriffer verkar i kynnet vara ganska lika katter, stolta och känsliga för om man skrattar åt dem eller är oförskämd. Men om man skulle använda sig av Hippogriff-metoden “stirra stint utan att blinka” på en katt skulle man riskera rivsår i ansiktet.

 


Bowtruckle – Den här lilla vandrandepinne-lika varelsen som i Harry Potter-böckerna beskrivs som användbar på grund av att de lever i “wand-trees”. En mer personlig bekantskap gjorde vi dock först i och med Pickett i Fantastic Beasts and were to find them. Men oh, så charmade vi blev! Vi upprördes och kände oss förrådda med honom när Newt låtsades använda honom som bytesobjekt. Enda gången det brände till av en tår i ögonvrån under Fantastic beasts var på grund av Pickett.   

 


Dementor – Egentligen inget djur, men är med här i egenskap av varelse. Dementoren är den bästa omskrivningen av depression i fantasyvärlden jag kommit i kontakt med. I filmerna tycker jag bättre om de versionerna som är lite mer svepande, lite mer ogreppbara, snarare än de som ser ut som lindade mumier. Men egentligen tycker jag inte att de passar för filmmediet, eftersom det mest är tillståndet de skapar hos en som är hemsk och inte hur de ser ut. Passande att de vaktar Azkaban, eftersom jag tänker att sitta i fängelse är som att umgås med dementorer. Bäst är det i början av The half blood prince när hela samhället påverkas av hopplöshetkänslan eftersom dementorerna förökar sig… Burr.

 


Thestral – en till varelse som har en förvånansvärt mörk och sorglig beskrivning. Bara de som har sett någon dö kan se dessa skelettliknande köttätande hästvarelser – för den stora massan är de osynliga. Själv har jag alltid gillat dem eftersom de beskrivs som fredliga och lojala, men sägs vara olycksbådande och har ett allmänt dåligt rykte på grund av kopplingen till död och att de ser läskiga ut. Jag har alltid varit svag för underdogs. 

 


Blast-Ended skrewts – Dessa varelser finns inte alls i filmerna. De är Hagrids skapelse eller snarare misstag. På Pottermore beskrivs de som “A dangerous (and illegal) cross between a Fire Crab and a Manticore”. Den har inget huvud, men ogenomtränglig pansarhud och kan suga blod och stickas. Dessutom exploderar dess rumpa med ojämna mellanrum. En till synes helt onödig varelse, som jag tror finns där för att beskriva Hagrids omtanke och kärlek till allt levande, oavsett “nyttighet”.

 

Niffler – Det här mullvadsliknande djuret var både hela orsaken och drev handlingen framåt i samt fungerade som comic relief i Fantastic beasts-filmen. Den var bedårande när den lekte skyltdocka för att inte synas i juvelerarskyltfönstret. Och när Newt skakar ur ett helt litet berg av pengar, guld och allt som glittrar ur dess “fickor” (?). Den kan beskrivas som att äga skatans förkärlek för bling och tvättbjörnens fallenhet för förstörelse.

Som tur är finns det ju fantastiska djur även i vår verklighet, titta till exempel på den här lilla nifflerlika Echidna puggle (myrpiggsvin). Ännu mer tur är att den troligtvis inte kommer att stjäla allt ditt guld.

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sykunnig exskådis och filmvetare som gillar roliga replikskiften, snygga dramaturgiska linjer och medveten välgjord kostym. Letar efter det överraskande familjära.