Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Film

Digital strateg med skådespelardrömmar

Drivna, ödmjuka och engagerade personer är inspirerande. Min kollega David Lindh är en sådan. David jobbar som digital strateg på Berghs School of Communication. Utöver detta pluggar han till skådespelare på Actors Studio Stockholm och jag är väldigt nyfiken på att veta mer om honom och denna utbildning.

Skådespelarprogrammet på Actors Studio Stockholm är två år. Skolans lokaler ligger i Gamla stan, bara två tunnelbanestationer från vår arbetsplats, vilket var en förutsättning för att få kombinationen jobb och studier att funka smidigt.

Innan David började på sin nuvarande tjänst läste han på Stockholms universitet och Berghs School of Communication. Därefter hann han inte jobba i mer än ett år innan han återigen var tillbaka på Berghs, men då inte längre som student. Vi har alltså bara jobbat ihop sedan i vintras, men jag märkte snabbt att David trivs med att hålla tal och stå i rampljuset. Han passar väldigt bra där och är dessutom otroligt rolig och lätt att jobba med.

Hej David! Hur kommer det sig att du sökte till Actors Studio Stockholm? Hur länge har du varit intresserad av teater?

– Jag gick en deltidsutbildning i våras under kvällstid på Kulturama. Ju längre tiden gick desto roligare blev det och jag fick ut så oerhört mycket energi och glädje av det. När den utbildningen var slut så gick tankarna väldigt mycket kring framtiden och hur jag skulle kunna fortsätta att ha kvar teatern i livet. En av mina klasskompisar från Kulturama hade sökt och kommit in på Actors Studio så jag läste på om skolan, hade ett väldigt bra samtal med Joakim som är en av lärarna och grundarna och sedan sökte jag och kom in.

Intresset för teater har funnits sedan jag var runt 9-10 år och var med i en teateruppsättning under några somrar. Men i tidiga tonåren så kom andra saker in i livet och det är först nu som jag har tagit upp det igen. Jag har däremot ända sedan dess alltid tyckt om att föreläsa och stå på en scen.

Hur gick antagningsprocessen till skolan till?

– Jag fyllde i ett formulär på deras sajt och blev kallad till intervju och audition. Väl där så satt jag och pratade en stund om varför jag sökte utbildningen, mina mål och vad jag ville uppnå. Sen fick jag spela upp en monolog som jag valt på förhand. Ett tag efteråt blev jag antagen.

Hur mycket lektioner respektive egen studietid är det per vecka?

– 23 timmar lärarledd lektionstid. Sedan vad gäller egen studietid så är det naturligtvis helt upp till en själv hur mycket man vill lägga ner, men kanske att jag lägger runt 1,5 timme per dag.

Du har även ett heltidsjobb. Hur får du tillvaron att gå ihop?

– Jag jobbar för tillfället 75% på Berghs så det är inte riktigt en heltidstjänst i nuläget. Men det blir långa dagar under veckorna med teater och jobb. Däremot så har jag turen att få ägna mig åt oerhört roliga saker både på jobbet och skolan så det är väldigt mycket där som ger energi, vilket jag tror är en förutsättning för att kunna vara igång från morgon till kväll.

Det viktigaste rent praktisk för mig är att hålla igång rutiner med sömn och träning, för faller det bort blir det knepigt att prestera under en hel dag. Jag försöker även att ha helgerna så fria som möjligt även om det ibland är svårt. Men överlag så tror jag mest det handlar om att jag ägnar mig åt det som är roligt och då gör det inte så mycket att det blir lite fritid.

David.Lindh_sergeltrappan

Vad är det roligaste du har gjort på utbildningen så här långt?

– Oj, svårt! Om jag måste välja någonting så får det blir resultatet av en monolog jag jobbat med. Alla fick varsin som spelades upp framför en kamera. Sedan fick man jobba med den väldigt ingående och sedan spela upp och filma in den igen. Första gången jag framförde den var ingen vacker syn. Men det var oerhört kul att se resultatet av den andra filmningen. Även om man tenderar att glömma bort det mest hela tiden så blev det så uppenbart att ju mer man tränar och jobbar desto bättre blir det.

Och vad har varit svårast?

– Det är mycket som är svårt om jag ska vara ärlig. Eller svårt är kanske fel ord för det mesta går om man lägger ner mycket tid och engagemang. Men en sak som ofta är en utmaning är att på allvar leva sig in i dom imaginära omständigheterna. Det är till stor vad skådespeleri går ut på och när man hittar dit faller mycket på plats. Men det finns så många fallgropar på vägen som jag vet att jag fastnar i under processen. Dock är det oerhört roligt att hela tiden få jobba på det sättet och det tycker jag att lärarna på skolan gör väldigt bra.

Vilka är dina favoritskådespelare?

– En favorit jag har är Rowan Atkinson. Jag skrattade så jag grät åt Mr Bean när jag var liten och blev väldigt inspirerad av det han gjorde. Sen när jag själv har börjat syssla med skådespeleri som vuxen så förstår man på ett annat sätt hur oerhört duktig han är på att jobba med sin kropp och sina ansiktsuttryck.

En annan som jag är väldigt imponerad av är Cate Blanchett. Jag tycker hon är oerhört duktig på att på att ge liv åt sina karaktärer och jag förknippar henne heller inte med en viss typ av karaktär. Dvs hon känns väldigt naturlig i olika roller som på många sätt står långt ifrån varandra. Kanske ett lite luddigt svar men med vissa skådespelare så får i alla fall jag en känsla av att de passar bäst för en viss typ av karaktärer. Med henne är det tvärtom.

Håller med dig om både Rowan och Kate. Har du någon drömroll?

– Om jag får drömma väldigt fritt så skulle det vara att någon gång få göra en roll i fantasy produktion. Men jag skulle skatta mig väldigt lyckligt lottad om jag bara fick möjligheten att göra någon form av medverkande i en lite större film eller teateruppsättning.

Jag har alltid undrat hur en skådespelare kan komma ihåg alla sina repliker. Finns det övningar för att träna upp detta? Jobbar ni mycket med sådant på utbildningen?

– Nu har jag inte erfarenhet av att jobba med väldigt långa texter men för mig är det enda som fungerar att läsa texten så mycket att man bara vill kräkas på den. Jag brukar göra så att jag fokuserar på en liten del i taget och inte går vidare i texten innan den repliken sitter etc. Dvs nöt in en eller ett par repliker åt gången och sedan gå vidare.

Om det gäller dialoger är det bästa som finns att be någon läsa den med dig så snabbt som möjligt, då sätter sig replikerna mycket snabbare än om man bara sitter och läser själv. När det kommer till just inlärningsteknik så är det ingenting vi håller på med specifikt, utan det är bara en massa läsning som gäller. Finns inget utrymme för lathet.

Hur vill du att en riktigt bra motspelare ska vara? Tränar ni på att lyfta/hjälpa varandra eller fokuserar man mer på sin egen rollprestation?

– För mig är det viktigaste att man har en bra yrkesmässig relation med den man spelar med. Precis som med ens kollegor på vilket jobb som helst. Dvs att man kan lita på varann och att man jobbar mot samma mål. Sen är det ju så att fokuset ska ligga på en själv och inte på den man spelar mot. Att jag gör det jag ska göra och inte lägger mig i och regisserar den andras prestation. Naturligtvis får man väldigt mycket inspiration av den andre, det sker av sig självt när man jobbar. Men fokuset på utbildningen ligger i att jobba med sig själv och inte på hur man ska prestera för att hjälpa sin partner.

Skådespelare verkar överlag ha många talanger. Exempelvis upplever jag att förvånansvärt många sjunger bra. Hur är det på sångfronten för din egen del?

– Håller med, av de skådespelare jag har träffat är många duktiga på sång och/eller dans. Faktiskt så ska vi ha en sångpub inplanerad lite längre fram. Det blir första gången jag står framför en publik och sjunger. Jag önskar att jag kunde säga att det är något jag känner mig bekväm med men tyvärr, jag har ingen vidare erfarenhet där.

Jag vet att du verkligen trivs i din roll som digital strateg och älskar analys, data och kommunikation. Det blir allt vanligare att inte bara ha ett yrke, hur ser du på möjligheten att kombinera ditt nuvarande jobb med en skådespelarkarriär?

– Om det är någonting jag har lärt mig om skådespeleri så är det att det kräver oerhört mycket träning. Så om jag hade velat göra en karriär enbart inom det så hade jag nog behövt släppa mycket eller allt av mitt andra jobb. Men anledningen till att jag gör hela den här utbildningen är bara för att det skänker mig en massa glädje. Det är dessutom så att jag trivs oerhört bra på mitt jobb och det är en arbetsplats där jag kan få utrymme för mycket av detta genom att hålla i föreläsningar och vara med i det kreativa arbetet.

I längden är det kanske inte hållbart att vara igång med jobb och skola runt 12 timmar varje vardag, men mitt mål är ju helt klart att behålla kombinationen av de här två världarna för dom är väldigt bra på sitt sätt och går ändå in i varann till stor del. Exakt hur det kommer ta sig uttryck vet jag inte än men jag tror man lätt fastnar i att det är antingen eller. Den fällan har jag fastnat i flera gånger förut och jag tänker inte göra det igen.

Har du något tips till de läsare som känner sig nyfikna på att prova skådespeleri?

– Jag gick en deltidsutbildning på kvällstid på Kulturama. De har väldigt många kurser på kvällar som är en bra väg in samtidigt som man kan jobba som vanligt. Kan varmt rekommendera den skolan. Väldigt bra miljö och lärare!

Ett annat sätt att kolla om skådespelaryrket är något för dig är att vara statist i en film- eller tv-produktion. Det finns flera castingsajter. Statist.se, Stagepool, Next Generation Casting och Filmcafe.se är några av dem.

Foton på David: Anette Hamel

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Filmvetare som jobbar på världens bästa kommunikationsskola. Älskar Hollywoodgalor och musikvideos. Väldigt intresserad av casting. Har en förkärlek till skådespelare som brister ut i sång. Ser helst filmer och serier som utspelar sig i kontorsmiljö, på en skola eller i rymden. Var redaktionsmedlem juni 2018 – juni 2021.