Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Film Listor & Tips

Det där med tidsresor alltså..

I helgen var jag och såg Deadpool 2. Spoiler alert, det var tidsresor med i handlingen. Efteråt satt jag och tänkte på hur sällan man faktiskt lyckas med en riktigt bra tidsrese-plot. Och spoiler alert, det gör de inte i Deadpool heller.

Jag minns när jag såg Star Trek, att jag tyckte att jo men de hade nog fått till tidsresandet bra. Så vad skiljer då den tidsresan från den i Deadpool? Vad är det som gör att det blir bra och när blir det dåligt. Jag tänker såhär, när själva tidsresenären är på rätt plats i rätt tid så brukar jag tycka att det håller. När den personen magiskt hamnar som sig själv i alla tidslinjer, så håller det inte, som i Deadpool.

Den personen som reser i tiden lämnar ju sin tidslinje och där resenären hamnar borde det (om hen reser tillbaka inom sin egen livstid) finnas två versioner av samma person. Resenären tar alltså inte sin egen plats i den nya tidslinjen, och den gamla tidslinjen fortsätter inte som vanligt utan blir av med den personen. Om det inte är en maskin som spolar tillbaka tiden, för då borde det bara spolas tillbaka, men ingen skulle veta om att det skedde så ingen förändring skulle kunna ske.

Det finns en paradox som kallas farfarsparadoxen, som handlar om att om det vore möjligt att resa bakåt i tiden och man åker tillbaka och dödar sin egen farfar innan ens fadern har blivit till, så innebär det att man har förhindrat sin egen födelse, vilket i sin tur innebär att man aldrig gjorde tidsresan och därför heller aldrig har hindrat sin egen födelse. Invecklat eller hur. Men ni fattar grejen.

Jag kollade runt lite på redaktionen för att höra om vi hade lite tips på filmer där tidsresor faktiskt funkar. Ja, eller i alla fall känns som att någon tänkt till lite. Här kommer ett axplock. Vilka är dina bästa/sämsta tips?

Primer

Looper

Source code

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En biolog som vill känna sig invigd och därför alltid letar efter detaljer och dolda budskap. Älskar riktigt bra karaktärsbeskrivningar men hatar övertydlighet. Har även en förkärlek till Will Ferrell och tecknat.