Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Film Recension

Dumma Mej – Recension

Ja. Det händer igen. När filmen sista scen utspelar sig fäller jag en tår som gör att jag måste ta av mig mina 3D brillor, torka ögonen och ta ett djupt andetag och ännu en gång erkänna att jag älskar barnfilm…

Mitt i en förort fylld av rosenträdgårdar, står ett hus som skiljer sig från mängden – en svart villa med en död gräsmätta. Vad grannarna inte vet är att gömt under detta hem ligger ett hemligt gömställe. Omringad av en mindre armé av små enögda, gula och dumma hantlangare finner vi här Gru mitt i planerandet av den största kuppen världen någonsin skådat. Han ska stjäla månen.

Gru avgudar allt som är ont och elakt. Beväpnad med en arsenal av krymp- och frysstrålar samt stridsklara farkoster för land och luft, övervinner han allt som kommer i hans väg. Det vill säga fram till den dag han stöter på tre små föräldralösa flickor som ser honom på ett sätt som ingen annan någonsin har gjort: en potentiell pappa.

Världens största bov har just mött sin största utmaning – tre små flickor vid namn Margo, Edith och Agnes.

Historien är inte på något sätt originell. Men på något sätt ändå. Jag menar, har ni sett en tecknad James Bond film med omvänd dramaturgi?

Nej.

Det är inte heller varje dag man ser ett tecknat kärnvapenkrig mellan gott och ont i en barnfilm?

Definitivt inte.

Jag hörde en kvinna på bion sucka och berätta för sin väninna att hon tyckte filmen var för våldsam och att hon tyckte bättre om Tom och Jerry. Låt mig säga såhär. Tom och Jerry är verkligen fullblods-psykopater om man jämför med Gru. Han vill bara vara elakast i hela världen.

Dumma Mej är väldigt underhållande. Det är inga gapskratt utan snarare ett konstant leende på ens läppar i en timme och trettio minuter.

Den lyckas vara smörig på ett sätt som känns äkta och samtidigt hålla sig en bra bit från sockersöt moralkaka.

Gru´s röst görs av Steve Carell. Hans brytning låter som en blandning av Gary Oldman´s Dracula och Peter Stormare´s galna ryska astronaut i Armageddon. Jason Segel spelar hans nemesis och gör även han det riktigt bra. Men personen som imponerar på mig mest är ändå Russel Brand. Han gör Gru´s uppfinnare. En gammal gubbe som gör allt i ultrarapid. Jag har tidigare ställt mig tveksam till herr Brands skådespelarförsök, men jävlar vad bra han gör en 85+-gubbe. Magnifikt.

3D:n lämnar inte heller någon besviken. Man har framförallt lyckats med att göra ”vanliga” människor på ett sätt som jag aldrig sett förut.

Dumma mej är en bra film och väl värd att se med barnen, sambon eller ensam.

Dumma mej har biopremiär 1 oktober

Expressen: 4 av 5 : Aftonbladet: 3 av 5 : DN: 3 av 5 : SVD: 2 av 6

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *