Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Film Recension

En Profet – Recension

Fransk betongrealism.

Har du hört talas om brittisk diskbänksrealism? Så klart du har. Nu tycker jag det är dags att införa ett nytt uttryck. Fransk cementrealism. De senaste franska filmerna jag sett har verkligen varit just så. Otäckt realistiska, gråa och tunga som cement.

Som ”En Profet”.

Filmen handlar om 19-årige Malik (Tahar Rahim) som ska avtjäna 6 år i fängelse. Anledningen är lite oklar. Som alltid finns det grupperingar i fängelset. De största gängen utgörs av araber och korsikaner. Trots sitt arabiska ursprung väljer Malik det korsikanska lägret med den hårde bossen Cesar (Niels Arestrup) som ledare.

”En Profet” är en fantastisk film.

Den är känsligt regisserad av Jaques Audiard. Det finns så mycket bra att säga om den här filmen att jag vet inte var jag ska börja.

Jag älskar framförallt spelet mellan Malik och Cesar. Hur råa och kalla dom än må vara lyckas Audiard skapa en sympati för dom. Den unge fången, med sin naiva och barnsliga (till en början) stil och den åldrade ledaren som inser att han snart kommer tappa sin status ju närmare han kommer dödsriket.

Filmen är oerhört realistisk och man måste nog vara emotionellt rubbad om man inte på ett eller annat sätt blir berörd. Våldet är grovt och jag tittar bort undvikande flera gånger i scener som känns som om jag själv befinner mig i fängelset i Marseille och försöker undvika slag från de korsikanska bödlarna.

Tahar Rahim är otroligt bra. En debut med diamantstjärna.

Jag tror vi är med om att se födelsen av en ny storstjärna. En skådespelare som våra barn kommer referera till sin favorit så som vår generation beundrar DeNiro och Pacino.

Något negativt då? Jo, filmen är för kort. Man vill se mer. Då ska jag ändå informera om att den är 155 min.

Filmen vann ingen Oscar för bästa utländska film men har sopat hem de inhemska filmpriserna en efter en. Det var längesen jag blev så här tagen av en film. Jag är nästan beredd att kora årets bästa film redan nu. Eller vänta. Vad då nästan? Det här är årets bästa film. Det tycker jag helt onyanserat.

En Profet har biopremiär 19 mars.

Andra betyg:

SVD: 6 av 6DN: 4 av 5AB: 4 av 5, EXP: 4 av 5

2 COMMENTS

  1. Riktigt jävla bra var den, men inte riktigt en femma. Den hade väldigt mycket gemensamt med Blood in Blood out. Även fast jag älskar blood in blood out så måste jag säga att skådespelare, manus och regi var i en helt annan division i profeten.

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *