Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Film

Stockholms feministiska filmfestival 2018!


Nu kommer jag att göra skamlös reklam, förvisso utan egen vinning – Om en inte räknar att jag vinner som biografbesökare och tillhörande människosläktet.

Om ni befinner er i Stockholm i slutet av nästa vecka och inte vet vad ni ska göra – och/eller har tröttnat på mellon – tycker jag att ni starkt ska överväga att gå på bio. Och stanna där. I veckan som kommer hålls nämligen Stockholms feministiska festival för andra året i rad. I tre dagar plus en kväll visas film skapad av kvinnor, som skildrar kvinnors berättelser och erfarenheter, från olika platser i världen. Jag är extremt glad över den här sortens initiativ. På ett egoistiskt plan får jag chans att på kort tid under ordnade former möjlighet att ta del av film som jag annars inte skulle ha kommit i kontakt med – någon annan har redan gjort grovgörat och letat upp filmerna. Men jag tror också att vi tjänar på det i långa loppet.

Efter #metoo och #tystnadtagning vet vi hur det står till med jämställdheten i filmbranschen, och även om de uppropen till största delen handlade om sexuella trakasserier, hänger det såklart ihop med makt och pengar. Rapporteringar och kartläggningar över tillgångar och vilka projekt som får stöd och bidrag görs och visar fortfarande på en ekonomiskt och resursmässigt ojämställd bransch.
Ex. Läs om jämställdhetsgranskning av 2017 här 

Men det är inte bara yrkesverksamma i branschen som tjänar på sådana här initiativ. Även om en begränsad grupp besökare tar del av filmerna nu, kommer samtalet och efterfrågan  upp på dagordningen – Frågan om att ha möjlighet att ta del av olika sorts berättelser med olika sorts ursprung. Om inte annat för att enfald är tråkigt.  

 

Över 20 filmer visas under festivalen. Här är tre tips:

 

Amatörer, Gabriella Pilcher (Äta sova dö)

 

 

Never steady. never still, Kathleen Hepburn

 

 

Meditation park, Mina Shum

Festivalen hålls 22-25 februari. Fullt program här.

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sykunnig exskådis och filmvetare som gillar roliga replikskiften, snygga dramaturgiska linjer och medveten välgjord kostym. Letar efter det överraskande familjära.