Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Film

Ett glas vin och en osttallrik till biobesöket?

 

Det har öppnat en ny biograf i Stockholm, eller snarare så har en gammal klassisk biograf rustats upp och öppnats på nytt efter 30 år av annan verksamhet. Capitol heter den, och den ser ut att vara superfin. Art deco-inspirerad inredning och många originaldetaljer bevarade. Utöver aktuella repertoarfilmer visar de gamla klassiker och speciella genrefilmer några dagar i veckan. Och inte minst – man kan äta mat och dricka alkohol i salongen, medan man kollar på filmen!

Detta alltså, det är ju ett otroligt lockande koncept. En sån där grej som man sneglat på andra länder och avundats. För min del inte framför allt för chansen att käka under filmen, men att byta ut colan mot en öl eller ett glas vin skulle ju vara väldigt trevligt. När jag var i Cambridge, Massachausetts för ett par månader sedan gick jag varje dag förbi kvartersbion och sneglade på den opretentiösa lilla “baren” innanför dörren med 10 olika sorters öl på fat (!) som man kunde skölja ner sina popcorn med. Jag vet att det finns vipavdelningar på en del av SF:s biografer (i Stockholm och i Göteborg) där man kan dricka alkohol, men det är ju en helt annan grej när det gäller hela biografen och inte bara specifika, dyrare, platser. Och där man dessutom kan käka lite gott till filmen.

Den lilla baren på biografen Somerville Theatre i Cambridge

Men det är inte utan att det här också väcker en del funderingar hos mig, en petig biobesökare som verkligen helgar filmupplevelsen. För var går gränsen för när de här kringgrejerna stör filmupplevelsen istället för att förhöja den?

Mat äts för det första inte helt tyst, och för det andra inte luktfritt (här känner jag direkt att bio Capitols menyalternativ “Kyckling- och ankleverparfait med crostini” inte bådar så gott). Och på bio Capitol ackompanjeras varje plats av ett litet sidobord med en liten lampa på (!). Jag fattar ju grejen med att man kanske vill se var man ställer sitt glas eller var ens oliver ligger, men ska femtielva små lampor lysa inne i salongen när man kollar på filmen då? Jag är liksom på nivån att jag kan störa mig på att nödutgångsskylten lyser för starkt i ögonvrån om jag sitter för långt ut på kanten i salongen. För att inte tala om när någon tänder sin mobilskärm för att kolla ett “jätteviktigt meddelande”.

Sedan har vi det här viktiga spörsmålet: Vilken mat och dryck passar ihop med vilken film? Ser jag en fransk film så kommer jag nog, högst troligt och högst klyschigt, välja ett glas rött. En brittisk socialrealistisk film kombineras kanske bäst med en öl. Den enda gången jag har varit på bio med mat och alkohol-servering var i Veracruz i Mexiko, och då var jag så peppad på själva konceptet att jag beställde både sushi och den mexikanska öldrinken michelada – medan jag kollade på Berättelsen om Narnia: Häxan och lejonet. En inte alls klockren kombo faktiskt.

Men jag fattar ju att jag måste lätta på mina krav. Man kan ju liksom inte få allt samtidigt. Inte både myset med vin och ost till filmen, och den där helt tysta och kolmörka bioupplevelsen. Och jag ska försöka att inte överanalysera vilken kombo av film, mat och dryck som är bäst…

Mest av allt är jag nu bara oerhört peppad på att besöka den nya biografen Capitol! Och på alla andra initiativ som gör att bioupplevelser blir något mer än bara amerikanska storfilmer i SF-biolådor med de gamla vanliga popcornen och coca colan (inget fel på det, men man vill ju ha mångfald). Som Bio Rio i Stockholm, där man i alla fall får äta och dricka alkohol längst bak i salongen, i en liten avdelning med soffor och fåtöljer som kallas aktersalongen. Och alla livevisningar av operor och teatrar som sker på biografer över landet, gärna med en trevligt glas bubbel i pausen. Och utomhusbio, ett mysigt koncept som som jag personligen är alldeles för kräsen för att gå på (ljud och bild och sittkomfort kommer aldrig vara tillräckligt bra), men ändå gillar starkt att det finns. Fram för allt som främjar biokultur!

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.