Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Film Recension

Farsan – Recension

Ja. Jag har kapitulerat. Josef Fares nya film ”Farsan” är varm, charmig, rolig och alldeles underbar.  Från första till sista bilden känner jag hur min mun formar sig till ett större och större leende ju längre filmen går. Det var längesen jag satt med ett sådant leende under en svensk film kan jag tala om. (Hundtricket var väl senast. Jävla fin film det var.) Hursomhelst, Farsan spelas av Jan Fares, vars största önskan är att bli farfar och även hitta en farmor. Och vad kan jag säga? Bo Kaspers sjöng – ”Vissa har det. Andra inte.” Jan Fares har det. Han säger inte mycket, men det sitter där. (”Varsågod” är en fantastisk replik) Vi har ju alla läst och hört att han inte har någon skådespelarbakgrund eller hans svårigheter att lära sig manus. Men det spelar ingen roll. Jag tror på honom. Hela vägen.

Hans chef i cykelbutiken, Torkel Petersson kämpar med sin manlighet och får tips och råd av Farsan hur man blir en riktig man. Och jag säger det. Det finns ingen i Sverige som spelar pressad bättre än Torkel. Darret på rösten, dom nervösa ögonen, hans hållning, det är på riktigt helt underbart. Nu är ju jag en förespråkare av pressade människor på film. Jag älskar det. Man bygger upp Peterssons osäkerhet och när han sedan försöker praktisera sin nyfunna manlighet så uppstår en klassisk scen. Jag kan lova, att vare sig man tycker om filmen eller inte så kommer man aldrig glömma Torkels ”salladsscen”.

Men Christopher; finns det inget du inte gillar?

Jo, en karatescen känns sådär. Nöjd? Då fortsätter jag att hylla.

Detta är utan tvekan Josef Fares bästa film. Men vänta lite! Hör jag många skrika.

– ”Jalla, Jalla” var ju mycket bättre. Tyck det då.

– ”Kopps” var ju skitkul! Visst.

– ”Zozo” var ju jättefin. Ja, det var den.

– ”Leo”! Inte sett.

Men jag tycker fortfarande ”Farsan” är bäst. Ni som kallar den tunn och ytlig kan gå och hyra Anti Christ. Den är tung och snoppar klyvs.

Varsågod.

2 COMMENTS

  1. Söt historia där män är människor – håller med Christopher, mitt leende blev allt bredare och filmen gjorde mig glad – medan den hyllade Snabba cash var en eländig historia där världen sågs ur ett så enögt manligt perspektiv, en gäspfilm!

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *