Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Film

Filmer du inte bör missa på Göteborg Film Festival

På fredag kör Göteborg Film Festival officiellt igång, och i vanlig ordning finns det en mängd intressanta filmer att välja bland. Här kommer några tips som i alla fall på pappret verkar sevärda.

Leto

I Leningrad under tidigt 80-tal växer en musikalisk undergroundscen fram. Men de västerländska influenserna motarbetas hårt av rådande politiska krafter.

Från programmet:

”Kärlek, uppror och rock’n’roll. Kirill Serebrennikovs hyllade film om ryske rockpionjären Viktor Tsoï är kinematografisk magi, lika vacker som angelägen.”

Finns i skrivande stund fortfarande biljetter till visningen 28 januari.

Läs mer om filmen

När livet vänder

Lagerarbetaren och fackombudet Olivier sätter jobbet före familjen, och en dag blir han lämnad av sin hustru. Melankolisk diskbänksrealism kan förväntas.

Från programmet:

”Belgiskt familjedrama som går rakt in i hjärtat! Romain Duris briljerar i rollen som övergiven tvåbarnsfar som kämpar med livspusslet.”

Helt slutsåld tyvärr, hoppas ni har biljett.

Läs mer om filmen 

In Fabric

En förbannad klänning (!), en blodtörstig tvättmaskin (!) och ett helt gäng galna typer utövar massaker på ett varuhus. Mycket kroppsvätskor utlovas.

Från programmet:

”Peter Strickland är tillbaka med en knasig, våldsam och mörkt humoristisk giallo-saga om en mördarklänning som går berserk i ett varuhus. Ett måste för alla genrefilmsfantaster.”

Finns biljetter till visningar 25–27 januari.

Läs mer om filmen 

Woman at War

I denna skruvade komedi startar Halla krig mot aluminiumindustrin för att rädda den isländska naturen. Islands Oscarsbidrag.

Från programmet:

”Körledare radikaliseras till beväpnad ekoterrorist i isländska stjärnregissören Benedikt Erlingssons Cannes-prisade klimatkomedi.”

Finns i skrivande stund fortfarande biljetter till visningen 27 januari.

Läs mer om filmen

Iron Sky The Coming Race

Kalkonvarning utfärdas, det kan gå lite hur som helst med denna uppföljare, men musiken är fortfarande gjord av Laibach och i underjorden hittar vi Hitler ridande på en dinosaurie.

Från programmet:

”Dinosaurier, nazister och Iphone-fundamentaliser drabbar samman i fullsmockad uppföljare till kultklassikern Iron Sky.”

Finns biljetter till visningar 25 januari och 1 februari.

Läs mer om filmen

I’ll Be Gone

Henrik Berggren står i centrum i denna dokumentär om resan med Broder Daniel och följande solokarriär.

Från programmet:

”Sångaren i Göteborgs mest ikoniska indieband träder ut ur mörkret och ger oss en intim inblick i Broder Daniels uppgång, mytomspunna existens och sorgetyngda men storslagna avslut.”

Finns biljetter till visningar 30 januari och 3 februari.

Läs mer om filmen

One Last Deal

En förlegad gallerist får via ett förmodat konstfynd chansen att återknyta kontakten med sitt barnbarn och få ett fint avslut.

Från programmet:

”En åldrad konsthandlare känner konkursen närma sig, men upptäcker en mystisk, osignerad ikon och ser möjligheten att göra en sista gyllene affär.”

Finns biljetter till visningar 28–30 januari.

Läs mer om filmen

They Shall Not Grow Old

Denna dokumentär är högst troligt ett tekniskt mästerverk, men bjuder förhoppningsvis också på gripande om än tragiska levnadsöden från Första Världskriget.

Från programmet:

”Oscarbelönade Peter Jackson väcker första världskriget till liv med nyrestaurerade bilder i gastkramande autentisk film till krigsslutets hundraårsjubileum.”

Finns biljetter till visningen 2 februari.

Läs mer om filmen

Dachra

Jag kan inte erinra mig om jag sett någon tunisisk film förut, men förhoppningsvis kan Dachra bli en utmärkt premiär i sådant fall.

Från programmet:

”Abdelhamid Bouchnaks verklighetsbaserade orgie i häxor, blod och kannibalbarn är nervladdad tunisisk skräck med lika delar samhällskritik och The Blair Witch Project-vibbar.”

Finns biljetter kvar till alla visningar.

Läs mer om filmen

 

 

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Synthare och Arsenal-fan som bygger webbar till vardags. Föredrar intresseväckande dialog före explosioner, och gäspar vanligtvis när det blir för mycket action såvida det inte sker i rymden. Tycker Totoro är det gulligaste djuret som någonsin fångats på film.