Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Film Listor & Tips

Filmer jag hatar att älska

Om du rannsakar dig själv gällande dina favoritfilmer finns det med all säkerhet flera du vurmar för i det tysta. Dessa är oftast filmer som inte alls hänger ihop med våra värderingar, är riktigt usla i allmänhetens tycke och vi skulle förmodligen behöva utsättas för avancerad tortyr innan vi erkände.

Pretty Woman (1990)

Garry Marshall var en regissör och manusförfattare som ”hann” komma undan innan metoo-revolutionen slog igenom med full kraft. Marshalls kvinnosyn luktade allmänt illa och detta framkom extra tydligt i en av de mest framgångsrika filmerna genom tiderna: Pretty Woman. Affärsmannen Edward (Richard Gere) känner sig lite ensam på sin affärsresa i Los Angeles och söker sällskap hos Vivian (Julia Roberts) som försörjer sig som prostituerad. Ljuv musik uppstår med en del hinder på vägen. Oerhört banal och diskriminerande historia där en prostituerad kvinna framställs som jäkligt glad och nöjd med livet. Hon har alla knivar i lådan och det framkommer aldrig varför hon väljer att sälja sig själv till högstbjudande. Kemin mellan Gere och Roberts är fantastisk och det är helt och hållet deras fel att jag älskar denna omoraliska smörja.

Road House (1989)

Allas vår Patrick Swayze spelar här dörrvakten Dalton som anställs för att få en stökig bar på fötter. Självklart får han händerna fulla av testosteronstinna bråkstakar med uppenbara peniskomplex, en riktigt elak skurk som vill sköta sina skumraskaffärer utan att en dörrvakt lägger näsan i blöt, en vacker blondin med lågt skurna jeans och en stencool Sam Elliott som blir något av en fadersfigur i slagsmålens ädla konst. Tycker att Swayzes närvaro på bioduken var trollbindande men att de roller han tog kanske inte föll kultursnobbarna i smaken men det förläts när de skänkte en stunds mental avkoppling.

Overboard (1987)

Ännu en gång är detta en film av Garry Marshall som på svenska blev översatt till Tjejen som föll överbord. Goldie Hawn är i mitt tycke en av de absolut roligaste skådespelarna, hon var ofantligt populär på 80 – och 90 – talet. I denna film spelar hon en snuskigt rik kvinna som är allmänt uttråkad och beter sig därefter mot människor i sin närhet. En kväll på lyxyachten faller hon överbord och drabbas av minnesförlust. Något som snickaren, pappan och änklingen Dean (Kurt Russell, Goldies make) utnyttjar då han behöver hjälp med sin oregerliga avkomma. Inte en film som kommer gå till historien för några Oscarsnomineringar men tack vare Hawns komiska tajming är det en film jag gärna ser om med jämna mellanrum. Det kom en nyinspelning av denna film förra året men den vill du inte se, tro mig!

Vilka filmer har du ett hatkärleksförhållande till? 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rastlös beteendevetare och hundälskande dykinstruktör som fascineras av det magiska samhället under ytan i tropikerna, tunga dramer och George Clooney. Svart humor är meningen med livet och Denis Leary är ett missförstått geni som är en bestående stjärna på min himmel.