Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Film Listor & Tips

Filmer som blev TV-serier

Ibland, väldigt sällan, skapas nog film av ädlare motiv än pengar, men nog bör man vara medveten om att det knappast är ideella drivkrafter som styr vad filmbranschen beslutar ska nå oss tittare eller inte.

Känner filmdirektörerna vittring efter mer förtjänst tvekar de inte.

När det avgörs att en film ska transformeras till en TV-serie är det sannolikt denna vittring efter mer vinst som är viktigare beslutsunderlag snarare än den filantropiska kulturgärning det vore att ge filmens förmodade fans än mer att glädjas åt.

Men spelar det någon roll egentligen? Om det är bra gjort tar vi konsumenter tacksamt emot och slänger sannolikt mer slantar efter filmbolaget av bara farten. Och om det hela istället landar i att ens favoritfilm blir till en kalkon, i flera delar dessutom, ja, då får vi hoppas att våra infernaliska förbannelser bringar om inte olycka så åtminstone bättre TV-serier framöver.

Här har jag valt ut några filmer som blivit rätt hyggliga TV-serier, i vissa fall riktigt bra. Har ni några andra favoriter bland filmer som blivit TV-serier?

Shooter

Shooter är varken en jättebra film eller TV-serie, men det är en relativt välgjord mix av action, konspirationer och vändningar. Krypskytten Bob Lee Swagger (smaka lite extra på det namnet) spelas i filmen av Mark Wahlberg och i TV-serien av Ryan Phillippe, och båda gör det ungefär lika stolpigt och obekvämt. Men det räddas upp en del av habila insatser från birollsinnehavare, ett rätt spännande manus och allmänt ös. TV-serien lades dock ner efter 3 säsonger, vilket jag har full förståelse för.

Westworld

När TV-serien Westworld blev något på närapå allas läppar för ett par år sen nu var det säkert inte många som kände till att serien baseras på en gammal scifi-film med samma namn. Klart sevärd den också skulle jag vilja säga, om nu någon tvekar att slå på en rulle från 1973. Gör man det får man se Yul Brunner spela mordlysten revolverman a la Terminator. Att TV-serien blev en succé är ingen skräll med tanke på utmärkta skådespelarinsatser, ett väldigt starkt foto och soundtrack och filosofiska dilemman när tekniken flyttar gränser. Den tredje säsongen kommer 2020.

Fargo

Om nu filmen Fargo fortfarande är outforskat område för er får ni genast rätta till det. Vi snackar trots allt om en av världens bästa filmer här. Bröderna Coen tillsammans med en magisk ensemble fångar det nordliga svårmodet och kombinerar det med närmast osannolika händelser och eskalerande våld. När det då blir TV-serie av den här episka filmen är således min initiala tanke att detta kan väl aldrig sluta väl. Men det blir ju skitbra! Adaption och vidarebearbetning är helt lysande där varje säsong får en ny setting i en ny tid, men helt i den underbara Fargo-andan. Fjärde säsongen kommer 2019.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Synthare och Arsenal-fan som bygger webbar till vardags. Föredrar intresseväckande dialog före explosioner, och gäspar vanligtvis när det blir för mycket action såvida det inte sker i rymden. Tycker Totoro är det gulligaste djuret som någonsin fångats på film.