Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Film Listor & Tips

A Fish Called Wanda – 30 år senare

En riktigt höjdare från 1980-talet är den sjukt roliga komedin A Fish called Wanda. Den har allt, från krossade små gläfsande hundar till förföriskt rysktalande älskare, allt i den svarta humorns anda. I år är det alltså 30 år sedan filmen hade premiär, och vi tittar här närmare på vad som hände sen med fyra av huvudrollsinnehavarna. Gemensamt för samtliga är att deras filmkarriärer nog peakade vid just denna film 1988.

 

Michael Palin

Den stackars stammande smågangstern och djurälskaren Ken Pile spelas av Monty Python-medlemmen Michael Palin. Men efter A Fish Called Wanda finns det knappt en film på Palins CV värd att nämna. Tråkigt för honom, men kanske mest tråkigt för oss då han ju besitter en humoristisk ådra i världsklass. Men visst, som sig själv i en komisk roll har han deltagit i ett flertal TV-program som exempelvis Saturday Night Live, men annars är det främst hans dokumentära reseprogram som till exempel Jorden runt på 80 dagar som sticker ut.

Jamie Lee Curtis

I A Fish Called Wanda är det Jamie Lee Curtis som spelar bedragerskan Wanda Gershwitz. Efter denna film är det bara Otäcka djur (som alla i den här listan också är medverkar i) och True Lies som är något sånär värda att lyfta fram. Förutom skräcken då som Lee Curtis alltid kan falla tillbaka på efter hennes medverkan i kultrullen Halloween 1978. I oktober kommer ännu en uppföljare där hon sägs möta Michael Myers för sista gången.

John Cleese

Sedan A Fish Called Wanda där John Cleese spelade den brittiskt stele advokaten som Wanda kurtiserar är det även för Cleese glest bland intressanta filmer. Några mindre sidekick-inhopp har det blivit som Q i James Bond-filmerna Världen räcker inte till (här ”skämtsamt” kallad R istället Q) och Die Another Day, och som Nearly Headless Nick, ett spöke som huserar i Hogwarts. På senare år har han gjort några standup-turnéer för att enligt egen utsago finansiera ett antal skilsmässor.

Kevin Kline

Kevin Kline, som kanske får finna sig i att vara den minst kända på denna lista ändå, spelar i A Fish Called Wanda den ilskne vapenexperten Otto West med bravur. Därefter följde en hel rad insatser, men de är ljumna på en skala helt klart. Kalkoner som Wild Wild West, remaken av Rosa Pantern och så vidare. Kanske är det istället som Mr. Fischoeders röst i den animerade serien Bob´s Burger som han kommer bli ihågkommen för eftervärlden.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Synthare och Arsenal-fan som bygger webbar till vardags. Föredrar intresseväckande dialog före explosioner, och gäspar vanligtvis när det blir för mycket action såvida det inte sker i rymden. Tycker Totoro är det gulligaste djuret som någonsin fångats på film.