Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Film Recension

Flapping in the Middle of Nowhere – Recension

FITMON1

Huyen (Nguyen Thuy Anh) är en typisk tonåring. Hon har precis lämnat sitt föräldrahem för att studera på ett college i Hanoi  och hennes föräldrar har inte en susning men hon har faktiskt träffat någon. Det är en kille som hon kilar hyfsat stadigt med. Hon vet att de skulle bli tokiga om de visste så det är bäst att hålla Tung (Hoang Ha) hemlig, i alla fall tills vidare. Nu är det är ingen svärmorsdröm hon träffat heller. Han är både pank och spelberoende, ingen vidare kombination som ni förstår. På dagarna byter han glödlampor och på kvällen spelar han bort sin minimala lön på tuppfäktning.

Nu skall det dock visa sig att Huyen har gått och blivit på smällen och det är dags för Tung att hosta upp pengarna som krävs för en abort men han har inte ens cash till taxiresan in till sjukhuset. Han är dessutom skyldig pengar till diverse hårdföra lånehajar runt om i stan och är ständigt på flykt undan indrivarna så nästa dag är han puts väck och med honom också det lilla kapital som fanns i hushållet. Det återstår bara ett alternativ, Huyen måste prostituera sig. Med lite hjälp från sin transsexuella vän, den Miley Cyrus-liknande Linh (Thanh Duy) träffar hon ”rätt” personer men det dröjer inte länge innan hon faller för Hoang (Tran Bao Son), en generös och snäll hunk med pengar på kontot. Visst, han köper pengar för sex och har en fetisch för gravida kvinnor men hans känslor för Huyen är äkta och han bryr sig faktiskt om hur hon mår snarare än att han vill åt hennes kropp.

FITMON3

Allt eftersom deras förhållande utvecklas hamnar Huyen alltmer i en personlig konflikt gällande hennes planer. Skall hon verkligen göra abort eller skall hon faktiskt behålla barnet och ta konsekvenserna? Nu har regissören Nguyen Hong Dieps tack och lov inte särskilt mycket intresse i schematisk moralisk debatt. Det är snarare den unga kvinnans relation till sin egen förändrade kropp och spirande sexuella självständighet som svetsar samman denna något udda men högst personliga berättelse. Rätten till sitt eget liv, med eller utan barn, är grundstenen i berättelsen och vad som sporrar Huyens intima odyssé. Flapping in the Middle of Nowhere är finanserierad av europeiska pengar och därmed förmodligen också något styrd. Känslan är annars att Diep hade velat lyfta fram fler sociopolitiska problem i samhället för det finns en politisk agenda här också och med den också lite fist-pumping. Diep beskriver Vietnam som en tyst stat som ständigt kväver de konservativa obalanser i klass, kultur och kön och även om vi får ta del av de dagliga problem som en ung Vietnames ställs inför så är känslan ändå att hon hade velat göra så mycket mer med den här filmen.

Flapping in the Middle of Nowhere, titeln anspelar för övrigt till en fågel som är fångad i luften och inte kommer någon vart, är ett effektivt drama som både lyckas beskriva en ung kvinnas kamp för att få makten över sin egen kropp men också bristerna i ett land där kommunismen och kapitalismen försöker leva sida vid sida. Vi ser machomän som hejar på när tuppar sliter varandra i stycken, vi får hälsa på i de trångbodda fallfärdig husen centimeter från järnvägen där tågen dundrar förbi dygnet runt, vi fasas över avsaknaden av integritet på sjukhusets gynekologavdelning och mår illa över hur skolflickor tvingas göra sig extra vackra för sina manliga lärare för att åtminstone få en chans till bra betyg. Alla tydliga exempel på att Diep inte är nöjd med tillvaron i sitt Vietnam och att det finns en strid här som måste tas.

FITMON4

Fotot är opiumdimmigt och färgpaletten är tillsynes vattenindränkt med tydliga skuggor vilket bidrar till en närmast illusorisk upplevelse och det är bara att applådera uppfinningsrikedomen. Ibland dyker det upp drömlika scener som skulle fått självaste Cronenberg att känna sig obekväm. Jag skall inte avslöja något men det finns en scen som innefattar sniglar och underliv och jag vill även passa på att varna djurvänner för väldigt starka scener.

Flapping in the Middle of Nowhere må vila på en ganska uttömd story men det som gör Nguyen Hong Dieps första fullängdare unik  är den slagkraftiga mixen av en romantisk vardagssaga och den hårda verkligheten i en urban djungel. På ena sidan har du det djupt sensuella och känsliga, en förlorad förälskelse och en vunnen kärlek. På andra sidan möter du sexhandeln, de hårda ungdomsåren och social misär och över hela berättelsen vilar en obehaglig känsla av poetisk tystnad.

betyg4

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."