Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Film Listor & Tips

Flyktingar som intagit filmscenen

Att vara flykting i ett främmande land måste vara något av det läskigaste en människa kan gå igenom. Först att leva på en plats som utgör en sån fara för dig och din familj att du tar beslutet att fly. Sen att lämna allt bakom dig och ta dig ut på en minst lika farlig färd innan du når ditt mål. Till det kommer otryggheten med att kanske inte ens tala det språk som dina grannar gör, att få utstå främlingsfientlighet och att skapa en ny framtid för dig och din familj helt från början. De som lyckas ta sig igenom allt detta är hjältar allihop.

Idag är det världsdagen för flyktingar. Jag tänkte därför nämna några namn från vita duken som fått gå igenom den resan jag precis nämnde. Kanske får ni lite mer förståelse för att detta kan hända vem som helst, kanske tycker ni bara det är kul att veta vilka som listas, och kanske tänker någon av er till och känner att ni vill hjälpa någon i nöd. Därför listar jag lite tips på hur du kan hjälpa till längst ner i listan. ❤

 

Mila Kunis

Att Mila Kunis listas här kanske kommer som en överraskning för dig, men som sjuåring flydde hon med sin familj från Ukraina då hennes föräldrar är judar och då den ökande antisemitismen skapade en osäker tillvaro för familjen flydde de till USA, där hon sedan gjorde sig ett namn i 70-talsserien That 70’s show.

Billy Wilder

Den kända regissören Billy Wilder påbörjade sin filmkarriär i Berlin, men flydde undan Hitler tillsammans med nästan 1500 andra medlemmar av den tyska filmindustrin. Utan att ens tala språket, lyckades han i Hollywood och hade vid sin död 2002 skapat runt 25 filmer, och vunnit 6 Oscars och 4 Golden Globes.

Jerry Springer

Den här kända programledaren föddes i ett skyddsrum i London, efter att hans judiska föräldrar flytt undan Hitler. Han hade redan vid födseln förlorat en stor del av sin familj i koncentrationslägren. Vid 5 års ålder emigrerade familjen till USA, där han sedan gjorde karriär med sin talkshow Jerry Springer.

Marlene Dietrich

Marlene Dietrich lämnade Tyskland och en blommande filmkarriär, och skapade sig även ett namn i Hollywood. Tillsammans med Billy Wilder har hon varit en röst för flyktingar och huserade flyktingar, och hjälpt till ekonomiskt under andra världskriget. Hon har mottagit ett flertal humanitära utnämningar, vid sidan om sin filmkarriär. 1999 utnämndes hon till den 9e största kvinnliga skådespelaren genom Hollywoods historia.

 

Tips på hur du kan hjälpa till

  • Donera till UNHCR – FN:s flyktingorgan
  • Kolla vad Röda korset har för aktiviteter i din kommun
  • Volontära med bland annat flyktingbarn, tex via Flyktinghjälpen
  • Besök ett språkcafé, där du kan fika och prata med människor från hela världen. Anordnas bland annat av Svenska kyrkan

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En biolog som vill känna sig invigd och därför alltid letar efter detaljer och dolda budskap. Älskar riktigt bra karaktärsbeskrivningar men hatar övertydlighet. Har även en förkärlek till Will Ferrell och tecknat.