Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Film Listor & Tips

Fruntimmersveckan – Flickorna och objektifieringen

Idag går vi ner i åldrarna och pratar om de lite yngre kvinnorna, flickorna. Barnen. Vi har en tendens att glömma att de är just det, barn.

Barn som fångas upp av Hollywood har en svår tid framför sig. Dömande blickar, hårda ord och den konstanta granskingen. Människor som hoppas på misslyckande, människor som inte kommer acceptera att barnet växer upp, och människor som ser dig som något helt annat än ett barn. För inte bara antar vi att barnen ska agera precis så som vuxna gör, och att de ska klara av allt som läggs på dem, vi sätter också andra vuxna stämplar på dem, som ”sexig”.  W Magazine listade till exempel 13-åriga Mille Bobby Brown som en av de sexigaste på TV förra året. T r e t t o n.

Jag älskar att barn får ta plats på film. Att de är egna individer med egna driv och mål. Att de inte bara figurerar i perfierin som en utfyllnad bakom de vuxna rollerna. I Stranger things, där Mille Bobby Brown spelar ascoola Eleven, är det all about the kids. Några vuxna förekommer också, men det är barnen som driver handlingen framåt. Men tyvärr svärtas detta när en trettonåring plötsligt blir ett sexobjekt. Millie själv tyckte att det var riktigt obehagligt att tänka på att främmande män såg henne som sexig. Tyvärr blev även fler barn från den serien utsatta för liknande behandling (se exempel här), och Millies karaktär Eleven gav även upphov till en ”sexig utklädnad” som kallas ”Upside down honey”.

 

Varför är det övervägande flickor som objektifieras medan pojkar får förbli pojkar? Jag tror tyvärr att svaret är att heterosexuella kvinnor kanske inte lika ofta ser på ett barn och tänker sex. Med det sagt så har det förekommit sexualisering och även utnyttjande även av pojkar i Hollywood, men då främst av män. Corey Feldman är ett sådant exempel.

Lyckligtvis reagerade världen på W Magazines artikel, och blev rasande. Det borde inte förekomma en endaste flicka på sådana listor. Vi vuxna bör stöda och göra tillvaron lätthanterlig för alla barn i världen, och då även de på vita duken såklart.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En biolog som vill känna sig invigd och därför alltid letar efter detaljer och dolda budskap. Älskar riktigt bra karaktärsbeskrivningar men hatar övertydlighet. Har även en förkärlek till Will Ferrell och tecknat.