Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Film

Gentlemän på väg – filmen om Mumford & Sons

Trevliga engelsmän

2010 kommer inte att skildras som det mest framgångsrika året när mina memoarer ska skrivas, men några ljusglimtar fanns ändå. En av dessa var utan tvekan Mumford & Sons fantastiska spelning på Way Out West. Jag märkte att floskler som ”livsbejakande” och ”euforiskt” plötsligt börja poppa upp i mitt vokabulär varje gång jag talade mig varm om orkestern i fråga. Det var obehagligt men ändå lite härligt.

Nu har det kommit en dokumentärfilm om bandet och deras osannolikt framgångsrika genombrottsår. Den heter ”Gentlemen on the road” och det är en väldigt passande beskrivning av dessa genomsympatiska herrar. Det vore fel att påstå att filmarna kommer killarna särskilt nära in på livet, men en sak har de lyckats med och det är att skildra bandets genuina förundran över vad som händer omkring dom. De verkar så otroligt tacksamma och ödmjuka inför allt som sker och ”en för alla, alla för en”-stämningen är lite rörande. Och att deras (livsbejakande) musik är som gjord för att ljudsätta framgångssagor får väl ses som en bonus. Det är dessutom riktigt snyggt plåtat och bra klippt.

Att följa ett band alldeles i början av karriärklättringen kommer tack vare billigare och mer tillgänglig teknik bara bli vanligare. Av förklarliga skäl finns inte liknande filmer om Led Zeppelin, Jimi Hendrix eller Bod Dylan. På 60-talet var det såklart helt otänkbart att släpa runt på en 16mm-kamera och slösa dyr film på band som man inte hade aning om de skulle bli historiska eller bara en medioker parentes. Tack och lov har någon tyckt att det var en bra idé att följa Mumford & Sons det har lyckats göra en riktigt snygg och stämningsfull musikdokumentär. Titta och njut!

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar rockmusik, konfetti och kulörta lyktor. Tittar gärna på premiumkanalernas serieutbud, skräckfilm och amerikansk independent. Medverkar med jämna mellanrum i Sveriges Radios PP3 med den föga blygsamma titeln "filmexpert".